Üç ile bir havaalanı

Haber Giriş : 06 Ağustos 2005 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her ile bir havaalanı kampanyasını eleştiren ve "Bu fakir ülkenin 5 milyar dolar kaynağı toprağa gömüldü" diyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bunun yerine üç ile bir havaalanı yapmaya hazırlanıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eleştirdiği "Her ile bir havaalanı kampanyası" yerine üç ile bir havaalanı yapmaya hazırlanıyor. Yolcusu bulunmadığı için kapatılan Uşak Havaalanı yerine Afyon, Kütahya ve Uşak'a hizmet edecek yeni bir havaalanın yapılması için çalışmalar son aşamaya geldi. Özel havayolu şirketlerinin iç hatlarda uçmaya başlaması ve bilet ücretlerindeki düşüş, havaalanı taleplerini tekrar artırdı. Daha önce açılan ancak yeterli talep bulunmadığı için atıl hale gelen havaalanlarının yeniden açılması gündeme geldi.

10 milyon dolar harcanarak 1998 yılında açılıp bir yıl sonra kapanan Uşak Havaalanı'nın yeniden açılması için Ulaştırma Bakanlığı'na baskılar artmaya başladı. Bölge milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. O dönemde Türk Hava Yolları Uşak'a haftada bir gün seferlere başladı ancak 14 ay sonra yeterli yolcu bulunmadığı gerekçesiyle uçuşlar durdurulmuş, havaalanı da kapatılmıştı.

Yıldırım: "Siz işletin"

Uşak Havaalanı'nın açılsa bile yeterli yolcu bulunmadığı için kısa sürede tekrar kapanmak zorunda kalacağına inan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Uşak Sanayi ve Ticaret Odası ile işadamlarının havaalanını işletmesini istedi. Devletin buraya yatırım yapmayacağını kaydeden Yıldırım, "Yeterli yolcu olursa özel havayolu şirketleri buraya uçuş yapabilir. Siz buraya gerekli yatırmları yapın ve işletin" teklifinde bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı Uşak Havaalanı'na yatırım yapmak yerine Kütahya, Afyon ve Uşak'a hizmet verecek uluslararası havaalanı yapımı için harekete geçti.

Afyon ve Kütahya'ya yarım saat, Uşak'a 50 dakika uzaklıkta bulunan Kütahya'nın Altıntaş İlçesi'nde yapımı planlanan havaalanın projesi tamamlandı.

İhalesi yapılacak havaalanı için öncelikle YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli uygulanacak. 1,5 yıl içinde hizmete girmesi planlanan havalanı Afyon, Kütahya ve Uşak'ta yaşayan yaklaşık 2 milyon vatandaşa hizmet verecek.

Ulaştırma Bakanlığı yetkileleri yeni yapılacak havaalanında yolcu sorunu yaşanmayacağını kaydederek, Afyon, Kütahya ve Uşak nüfusuna kayıtlı olup Avrupa'da yaşayan yaklaşık 450 bin vatandaşın bulunduğuna dikkat çektiler. Özellikle Afyon'da termal turizm sektöründeki gelişmeden umutlu olan yetkililer, yeni havaalanın turizme katkı sağlayacağını kaydettiler.

Eskişehir çıkmazı

Yeni havaalanın hizmete girmesiyle Uşak Havaalanı tamemen atıl duruma düşecek. Uşak gibi uzun süredir kapalı olan Eskişehir Anadolu Havaalanı iki hafta önce tekrar açıldı. Açılışta havaalanın sadece Eskişehir'e değil Afyon ve ilçelerinin hizmet vereceği vurgulanmıştı. Yeni havaalanının Eskişehir Anadolu Havaalanı'nın yolcu sayısını düşüreceği, bunun sonucunda ise Anadolu Havaalanı'nın tekrar kapanabileceği belirtildi.


yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber