Akıl hastanesi, doluluk sebebiyle hasta kabul edemiyor

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, sürekli dolu olduğu için hasta kabul edemiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Ayer, 800 yataklı hastanenin dolu olduğunu söyledi. Başhekim Ayer, hastaneye, hasta kabul ettirmek için devlet büyüklerini devreye sokanlarla bile karşılaştıklarını, ancak bir şey yapamadıklarını kaydetti.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin 1926 yılında kurulduğunu ve Türkiye'nin ilk akıl hastanelerinden olduğunu belirten Ayer, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin 86 yıldır hizmet verdiğini söyledi. Türkiye'deki psikolojik tedavi yöntemlerine farklı bir boyut kazandıran Ayer, hastaların psikolojik tedavi yönteminden çıkarıp, hayatın içine sokmak istediklerini bildirdi. 800 yataklı hastanenin sürekli dolu olduğunu, devlet büyüklerini devreye sokanlarla karşılaştıklarını ancak bir şey yapamadıklarını vurgulayan Ayer, ?Daha iyi hizmet için yeni yatırımlara ihtiyacımız var.? diye konuştu.

Hastane de yenileme ve iyileştirme çalışmaları yapıldığını, ancak yıllar içinde üreyen aksaklıkların bitmediğine değinen Ayer, ?Hastanemizde poliklinik hizmetleri son derece güzel veriliyor. Personel sayımız arttı. Ancak yatak kapasitesine gelince bir şey yapamıyoruz. 800 yataklı hastanemiz şu anda dolu. Yatağa gelince sıkıntımız hep devam ediyor. Yatılı olarak hasta kabul edemiyoruz.? dedi.

Bu sıkıntını giderilmesi için projeler hazırladıklarını, Manisa milletvekilleri ile görüştüklerini dile getiren Ayer, ?5 katlı yeni bir bina yapmak için düğmeye bastık. Yatırım planına alındı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, devlet hastanelerine göre yatırım planında biraz daha arkada kalıyor. Hastanemize yapılacak yatırımlarda öncülük bekliyoruz. Artık eskisi gibi döner sermayeden kaynak aktaramıyoruz. Eğer kaynak aktarmış olsak birçok işimizi kendimiz yaparız. Ancak aktaramadığımız için hayırseverlerden de destek bekliyoruz. 300 bin TL'lik bir çocuk polikliniği yapacağız. Bu polikliniği yapabilmemiz için hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var.? diye konuştu.

Hastanedeki bakışı, anlayışı, yardım şeklini değiştirdiklerini aktaran Ayer, ?Bizim yaptığımız devrim bu. Ben bir yandan düğün yaparken, diğer yandan cenaze kaldırıyorum. Bu adli konularda Türkiye'de adli hastane yoktu. Lübnan'da, Ürdün'de, adli psikiyatri hastanelerinde suç işleyen hastayı suç işlemeyen hastayla yan yana yatırılamaz. Burada adli psikiyatri hastaneleri, hafif, orta yüksek dereceli olarak hastaneler yaratılmalı. Mahkeme bize yolluyor, mecbur yatırmak zorundayız. Şimdi İzmir'e 100 yataklı, Manisa'ya 100 yataklı, İstanbul'a ise 300 yataklı, TOKİ merkezli adli hastaneler yapılacak.? dedi.

Hastayı psikolojik tedaviden çıkarttıklarını belirten Ayer, ?Ahmetli ilçesindeki hastanemizi bu amaçla kullanıyoruz. Manisa'da bir de hamamımız var. Valilik bize hamam tahsis etti. Şizofren hastalar için çok yararlı. Sivil bir ekiple, belirlediğimiz evlere gidiyoruz. 3 tepkiyle karşılaşıyoruz. ?Buyurun girin, biz hastaneyle iletişim içinde bulunmak istemiyoruz, giremezsiniz bizim hastamız yok.' Biz ?buyurun' diyenden giriyoruz içeri. Hamamımızı, yapılandırılmış bir tedaviyle hastalarımıza sunduk. Hamamda ikramlarda bulunuyoruz. Etkinlikler düzenliyoruz. Hastalar, önce izliyorlar. O anlamda biz de onları tanıyoruz. Ardından yönlendirmeler başlıyor. Aynı zamanda hastalara müzikle tedavi uyguluyoruz. Arabesk, pop ve rock hastayı bozuyor. Klasik müzik dinletiyoruz. Çello dinletileri, çiçek dikimleri, akvaryumlar her biri olumlu etki yaptı.? diye konuştu.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde genelde boş yatak olmadığını belirten Ayer, ?Hasta yoğunluğu var. Yoğunluk, giderek artıyor. Biz hastalarımızın toplum içinde var olmalarını sağlamalıyız. Buna mecburuz. Göreve geldiğimde ortalama hastaların yatış süreleri 51 gündü, ben bunu 24 güne indirdim. Bunu da dışarıda tedavi imkanlarıyla gerçekleştirdik. Ahmetli Hastanesi'ne talip olduk. Orasını farklı bir üs haline getirdik. Manisa'da tedavisini tamamlayan hastaların Ahmetli'ye geçişini sağlıyoruz. Eğitim temelli bir üretim başlatıyoruz. Oradaki tarlaların ekimini ve hayvancılık seçeneğini getirdik. İsteyen hasta bahçede çalışıyor, isteyen hayvancılıkla uğraşıyor. Bir şekilde üretime katılmalarını sağlıyoruz. Hastaların yaşam şekline müdahale ediyoruz. Hastayı bir şekilde restore ediyoruz. Bizler toplum temelli tedavilerle bu insanları topluma kazandırmaya çalışıyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber