Rize'deki toplu balık ölümleri araştırılıyor

Rize'de geçen hafta içerisinde Çayeli ve Güneysu ilçelerinde yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili incelemeler sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, balıkların öldüğü dereden ve balıkların yüzeylerinden numuneler aldıklarını ve toplu ölümlerin kesin nedeninin önümüzdeki günlerde açığa kavuşacağını söyledi.

Şafak Bulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, derelerdeki su debilerinin azaldığı sıcak havalarda çevresel etkilerin bu tür ölümleri tetikleyebileceğini belirtti.

Geçen hafta içerisinde Çayeli ve Güneysu'da toplu balık ölümlerinin olduğunu hatırlatan Bulut, şöyle devam etti: ?Bu ölümlerin nedeninin tespit edilmesi için ilgili kurumlar çalışma başlattı. Bizde üzerimize düşeni yaptık. Ölüm nedenlerinin anlaşılabilmesi için laboratuvar sonuçları bekleniyor. Son zamanlarda hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi su sıcaklığını da arttırdı. Derelerdeki su seviyesinin azalması suyun ısınma ve kirlenme oranının da yükselmesine neden oldu. Sanayi tesislerinin neden olduğu kirlilikler, dereyi uzun süre bulandıran etkenler, kimyasal atıklar ve evsel atıklar bu dönemde toplu ölümleri tetikleyebilir.? dedi.

BULUT, VATANDAŞI UYARDI

Toplu balık ölümlerinin balık popülasyonunu etkilediğine dikkat çeken Bulut, ?Özellikle bu dönemlerde derelerimizi temiz tutmak için daha dikkat olmalıyız. Dere kenarlarında yıkanan otomobiller bile balıkların stresini arttıran etkenlerdir. Kesinlikle elektrik ve kireç gibi yasak olan avlanma yöntemleri uygulanmamalıdır. Balık avlama oranı bu dönemler mümkün olduğu kadar aza indirilmelidir.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber