Kuşburnu düdüğü tescillendi

Gümüşhane'de yetişen kuşburnu bitkisinden üretilen ve halk arasında "kuşburnu düdüğü" olarak bilinen tescilli nefesli çalgı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Nefesli Çalgılar" adlı eserinde yer aldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2012 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sipsi ile tulum arası bir sese sahip olan kuşburnu düdüğü, 2011 yılında tescillenmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, "Anadolu Halk Çalgıları-2 Nefesli Çalgılar" adlı eserinin kamışlı üflemeli çalgılar bölümünde yer buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yöresel Halk Müziği Sanatçısı Mahmut Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce Kelkit ilçesine bağlı Öbektaşı beldesinde halk arasında kuşburnu düdüğü olarak adlandırılan enstrümanla karşılaştığını söyledi.

Bu enstrümanı ilk kez gördüğünü ve bu durumun dikkatini çektiğini ifade eden Polat, "Kuşburnu düdüğünü alarak ilk kez Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na götürerek incelettim. Burada yapılan incelemede, kuşburnu düdüğünün sipsi ve tulum arası bir sese sahip olduğu tespit edildi" dedi.

Polat, böyle bir enstrümanın kaybolmaması ve Gümüşhane yöresine ait bir halk çalgısı olarak tescil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne başvurduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Yaklaşık iki yıl genel müdürlük elemanları bu enstrüman üzerinde araştırma yaptı. Sonunda kaybolma noktasına gelen ve Gümüşhane'ye özgü kuşburnu düdüğü tescillendi. Kuşburnu düdüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Anadolu Halk Çalgıları Nefesli Çalgılar adlı eserin ikinci cildinde de yerini alarak, tescil işlemi tamamlanmış oldu."

Muhabir: İbrahim Özdemir

Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber