Uludağ'ın saklı güzelliklerini tırmanarak keşfettiler

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden olan Uludağ'da Kocabalık Vadisi içindeki sarp kayalıklardan oluşan kanyonu 20 saatte zorlu bir serüvenden sonra geçen Uludağ Dağcılık Kulübü üyeleri, Uludağ'ın saklı güzelliklerine tanık oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin önemli zirvelerinden olan 2 bin 543 metre yükseklikteki Uludağ güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Yaz ve kış tatilcilerin mekanı haline gelen Uludağ'ın keşfedilmeyen güzelliklerine Bursalı dağcılar keşfetti. Türkiye'nin önemli zirvelerinde tırmanışlar gerçekleştiren 7 kişilik ULUDAK ekibi, bu kez gözüne Kocabalık Vadisi'ni kestirdi. Geçtiğimiz cumartesi günü teknik malzemelerini alarak yola çıkan dağcılar, metrelerce yükseklikteki şelalerden halatlar yardımıyla inmeyi başardı. Cumartesi sabaha karşı Çobankaya Deresi içindeki Softaboğan şelalesinde yürüyüşe başladıklarını ifade eden ULUDAK Ekip Lideri İsmet Şentürk, Uludağ'ın saklı güzelliklerine şahit olmak için her türlü engeli aştıklarını söyledi. Kanyon boyunca irili ufaklı birçok şelale ile karşılaştıklarını belirten Şentürk, sarp kayalıklardan oluşan 5 büyük şelaleyi halatlarla aştıklarını söyledi. Şentürk, "Kanyonda ilerledikçe karşımıza birçok şelale çıktı. 5 metreden 50 metreye kadar çeşitli büyüklükte şelaleleri çok ciddi zorluklarla ve güvenlik önlemlerini dikkatlice uygulayarak emniyetli bir şekilde geçişlerini yaptık. Uludağ'da böylesine yüksek ve mükemmel güzellikte doğa harikalarının olması bizleri hayrete düşürdü. Birçok şelale ilk defa bir insan gözü tarafından görüldüğünü ve geçildiğini düşünüyoruz. Kulübümüzün misyonlarından birisi olan Uludağımızın güzelliklerini tanıtma çalışmalarımızdan biri olan bu zorlu geçişi gerçekleştirmiş olmaktan son derece mutlu olduk" dedi.

"20 SAATTE AŞTILAR"

Kulüp Başkanı İsmet Şentürk, kanyonda teknik malzeme olamadan geçilemeyecek 2 kilometrelik mesafeyi katetmeyi başardıklarını ve dağcıların zaman zaman halatlardan kurdukları 'hava köprüsü' ile karşıdan karşıya geçtiğini vurguladı. Filmleri aratmayan sahneleri bizzat yaşayan dağcılar, zirvedeki güzelliklerin şahidi oldu. Cumartesi günü yaklaşık 15 saat kanyonu geçmek için mücadele verdiklerini belirten Şentürk, akşam saatlerinde ise vadide kamp kurmak için uygun yer bulamadıklarını, bu yüzden kayalıkların yanında tulumların içinde geçirdiklerini vurguladı. Şentürk, "Pazar günü ise 07.00'de tırmanışa başladık. Öğlen saat 12.00'a kadar gerçekleştirdiğimiz tırmanışın ardından toplam 20 saatte kanyonu geçmeyi başardık. Teknik malzeme kullanılmadan girilemeyen ancak eğitimli dağcıların geçebileceği kanyonun içindeki şelaleler ve diğer doğal güzellikler bizleri etkiledi. Erdem Yoldaş, Ali Düzgün Arı, Gökhan Efeoğlu, Özgür Yoldaş, Engin Öztürk ve Tolga Satıoğlu ile bu tırmanışı gerçekleştirdik. Ülkemizdeki ve Bursamızdaki tüm eğitimli dağcılık ve doğa sporları ekiplerini bu güzellikleri yaşamaya davet ediyoruz. Uludağ'ımızın geçilmemiş vadisini bırakmayacağız, bu çalışmalarımız devam edecektir. Kocabalık kanyonunun ilk geçişini sorunsuzca gerçekleştiren, ekip arkadaşlarımı kutluyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber