Antalya'nın İbradı ilçesi, 'Kentsel Sit' ilan edildi

Antalya'nın İbradı ilçesindeki tarihi kent dokusu, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Kentsel Sit ilan edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Çevik'in yaptığı kurulun Temmuz ayı toplantısında alınan Kentsel Sit kararı ile birlikte bir grup tarihi yapı da 'Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tescillendi. Daha önce 7 konak, 1 cami ve 1 mezarlığın tescilli olduğu İbradı ilçe merkezindeki sivil mimarlık örneği 21 konak ve Düğmeli Ev ile 1 çeşme, 1 cami, 1 hamam kalıntısı, 1 su kemeri ve bu kemere bağlı 200 metre uzunluğundaki su yolu da Kültür Varlığı olarak korumaya alındı.

Geleneksel mimarisi ve malzemesi ile inşa edilmiş bu yapıların yoğun olarak bir arada bulunması ve bir kentsel doku oluşturması ve bu dokunun doğal yapı ile bir bütünlük göstermesi sebebiyle İbradı ilçe merkezi Kentsel Sit Alanı ilan edildi. İbradı'da Kurul'un yeni tescil ettiği 31 tarihi yapıdan 21'i horasan harcı ile sıvanmış taş ve ahşap hatıllarla 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında yapılmış konak ve Düğmeli Ev. İbradı'da korumaya alınan bir demirci dükkanı ve iki bağ evinin yanı sıra tescil edilen diğer yapılar şunlar: Köprübaşı Camii, Keskin Kıraathanesi, Mükerrem Tan Çeşmesi, Orman Şefliği Lojmanı, Yenice Su Kemeri, Konak Hamamı. Kurul ayrıca Melas Irmağı üzerindeki İbradı ile Akseki'yi bağlayan ve 1950'li yılların sonuna kadar kullanılmış tarihi köprünün ayaklarını da Kültür Varlığı olarak tescil etti.

Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Hasan Üstün'ün İbradı'daki 101 tarihi yapının korunması talebi ile 19 Nisan 2012 tarihinde yaptığı başvuru üzerine Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca başlatılan İbradı ilçe merkezindeki tespit ve tescil çalışmaları Kurul'un Ağustos ayı toplantısında tamamlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber