Asırlık geleneği 7 yıldır yaşatıyor

Osmanlı döneminden günümüze miras kalan, 'askıda ekmek' uygulaması, Ankara'nın Polatlı ilçesinde bir fırın tarafından 7 yıldır yaşatılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yardımseverliğin göstergesi olarak, ihtiyacı olan, dar gelirli insanlara yardım etmek amacıyla yapılan 'askıda ekmek' uygulaması; ekmek almaya gittiğinizde fazladan bir ekmek parası verip, o bir ekmeği de askıya ihtiyaç sahiplerinin alması için bırakılıyor. Sadece Türklere özgü olan bu davranış, her ne kadar zamanla unutulmuş olsa da tamamen kaybolmuş değil.

Fırın sahibi Kemal Vural, askıda ekmek uygulamasının ata geleneği olduğunu söyledi. Vural, uygulamayı Polatlı'da 7 yıldır yaptıklarını belirtti. Vural, "Maddi durumu uygun olan vatandaşlar ekmek bağışında bulunuyor. Bizde bu ekmekleri fırının önünde bulunan dolaba koyuyoruz. İhtiyaç sahipleri de ihtiyaçları kadar ekmeği dolap alıyorlar." dedi.

Bağışta bulunmak isteyen vatandaşların, ekmek alırken, örneğin 3 yerine 5 ekmek parası verdiğini ve fazladan ödenen 2 ekmeğin askıya yazıldığını aktaran Kemal Vural, "Askıda olmadığı zamanlarda ise engelli ve mağdur durumda olanlara elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz. Halkı buna teşvik etmek lazım. Osmanlı'dan günümüze kalan bu mirası yaşatmamız lazım." diye konuştu.

Askıda ekmek uygulamasına katkı sağlayan vatandaşlardan Sefa Özcan ise maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara böyle bir yardımda bulunmanın sevindirici olduğunu söyledi. Özcan, herkesi bu uygulamaya destek verme çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber