Üniversite, Batman Barajı'nda

Batman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Batman Çayı üzerinde taşkın önleme ve enerji üretmek amacıyla DSİ tarafından inşa edilen Batman Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Eren, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Yrd. Doç. Dr. H. Alim Baran, Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç, Yrd. Doç. Dr. Sema Tetiker ile DSİ yetkililerinden Jeoloji Mühendisi Süleyman Tekin'in katıldığı teknik incelemelerde, Batman Barajı'nın özellikleri ve önemi hakkında detaylı bilgi alındı.

Kaya gövde dolgu tipinde olduğu belirtilen Batman Barajı'nın akarsu yatağından yüksekliği 85,00 metre, normal su kotunda göl hacmi 1175,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 49,25 km². Ayrıca, baraj 37.744 hektarlık bir alana sulama hizmeti verirken, 198 MW güç ile de yıllık 483 GWh'lik elektrik enerjisi de üretmekte. Baraj alanında sürdürülen teknik incelemelerde baraj sahasının jeolojisi ve jeoteknik özellikleri hakkında bilgi alınırken; baraj gövdesinde, barajın dolu savak kesiminde, baraj gövdesinin oturtulduğu alanın jeolojik yapısı, barajın mansabı ve membası ile sulama kanalları yerinde görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber