Etik Sözleşmesi'ni imzalayın uyarısı

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Cemil Çiçek, kamu hizmetinin, her türlü özel çıkarın üzerinde olduğunun belirtildiği sözleşmenin bir an önce imzalanmasını istedi

KAMU Görevlileri Etik Kurulu Davranış İlkleri Hakkındaki Yönetmelik yürürlüğe gireli yaklaşık 4 ay oldu. Ancak, Adalet Bakanlığı'na bağlı personel hala 'Etik Sözleşmesini' imzalamadı. Adli birimlerdeki personelin uygulamaları nedeniyle sık sık şikayetler alan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, teşkilatına 'Derhal, Etik Sözleşmesi'ni imzalayın' yazısı yolladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte bakanlık bünyesinde Etik Komisyonu kurulduğu hatırlatılan yazıda, 'Bakanlık merkez ile merkez atamalı taşra teşkilatında görev yapan hakim ve savcı sınıfı dışındaki personele tebliğ edilen Etik Sözleşmesi'nin imzaları bir an önce tamamlanarak, Personel Genel Müdürlüğüne gönderilmelidir' denildi. İmzaların bir an önce tamamlanması gerektiğinin altı çizilen yazıda, sözleşmelerin personelin özlük dosyasında muhafaza edileceği belirtildi. Adalet Bakanlığı Etik Komisyon tarafından hazırlanan Etik Sözleşmesi'nde ise kamu hizmetinin her türlü özel çıkarların üzerinde olduğu ve kamu görevlisinin halkın hizmetinde bulunduğu bilinci ile hareket edileceğinin altı çiziliyor.

Rüşvetle mücadele

İmzalayan personelin her hükmüne uyması gereken sözleşmede, ayrıca rüşvetin de önüne geçilmesi hedefleniyor. Sözleşmenin imzalanması ile personel, görevle ilişkisi bulunan hiçbir gerçek ve tüzel kişiden hediye almadan, maddi ve manevi fayda veya bu nitelikte herhangi bir çıkar sağlamadan, herhangi bir özel menfaat beklentisi içinde olmadan işini yapacağını taahhüt ediyor.

İsrafa da dikkat çekilen sözleşmede, 'Kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekli dışında kullanmamayı ve kullandırmamayı, bu mal ve kaynakları israf etmeyeceğim' ifadelerine yer veriliyor. Sözleşmeyle, personelin kişilerin dilekçe, bilgi edinme, şikayet ve dava açma haklarına saygılı davranması garanti altına alınırken, hizmetten yararlananlara, diğer memurlara karşı ilgili, nazik, ölçülü ve saygılı hareket edeceğinin de altı çiziliyor.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber