TCY'ye göre Türkiye'deki 155 bin hekim potansiyel suçlu

Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatura doktora kesiliyor

Türk Tabipleri Birliği: TCY'ye göre Türkiye'deki 155 bin hekim potansiyel suçlu. Yeni TCY, sağlık personeline, suçluyu ihbar etmemesi durumunda ceza öngörüyor. Bunun muhbir doktorlar yetişmesinin yolunu açacağı belirtiliyor. Yasadaki "başkasının vücuduna acı veren" gibi muğlak ifadeler de hekimlerin başım ağrıtacak. Hâkim karan ile genital muayene yapılabilmesi, doktorlara meslekten men cezası verilebilmesi tıp çevrelerince tepkiyle karşılanıyor.

'Hasta açısından olumlu bir yasa'

Hasta ve Hasta Yakını Haklan Derneği n Başkam Leyla Ezgi, eski TCY'yegöre de hekimlerin ceza alabildiğini ancak şimdi, cezaların arttırıldığını belirterek "Yeni yasada hasta açısından olumlu gelişmeler var. Aslında insan olmanın koşullarım getiriyor" dedi Yeni TCY'nin bıçak parasına ve hekimin hastayı muayenehanesine yönlendirmesine ceza getirdiğini de anımsatan Ezgi, hekimlerin olası kasıt, bilinçli taksir gibi suçlardan "aydınlatılmış onum "la yasal sorumluluklarından kurtulabileceğini belirtti. Ezgi şöyle konuştu:

"Hekimin, hastaya yapılacak her türlü müdahaleyi, hastanın anlayabileceği şekilde anlatması gerekiyor. Eğer Türkçe bilmiyorsa bir tercüman bulup anlatmalı. Hasta da "aydınlatılmış onam "yani yazılı olarak onay verdiği zaman, hekim yasal sorumluluğundan kurtuluyor" dedi 287. maddeye dayanarak, mahkeme karan olması durumunda kişinin rızası olmadan da jinekolojik muayene yapılabilmesini "insan hakları ihlali" olarak niteleyen Ezgi, insanların bedenine, kendi rızası olmadan hiçbir kararla müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber