Arıcıların başı ayılarla dertte

Van'ın kırsal kesiminde arıcılık yapanlar, ayıların kovanlara saldırılarından dertli.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'ın kırsal kesiminde arıcılık yapanlar, ayıların kovanlara saldırılarından dertli. Ayılara zarar vermeyen arıcılar, hayvanları sadece korkutmak için av tüfeği kullandıklarını söyledi. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, ayı saldırılarının arıcıların büyük sorunu olduğunu belirtti. Tandoğan, "Ayılar kış uykusu öncesi besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere arı kovanlarına saldırıyor. Bir defada 50- 60 kilo balı yiyebiliyor. Bu da arıcılar için büyük maddi kayıp" dedi.

Van'ın yüksek rakımlı tepelerinde yetişen yüzlerce çeşit endemik bitki arasına bırakılan 60 bin kovandan ortalama 900 ton bal elde ediliyor. Türkiye'de en iyi ballar arasında yerine alan Çatak ve Bahçerasaray balında, bu yıl karın çok yağmasıyla birlikte üretimde de artış sağlandı. Daha önce kovan başı 10 kilo üretilen bal, bu yıl ise kovan başı 15- 20 kiloya kadar çıktı. Arıcılar, karın fazla yağmasıyla birlikte gülerken şimdi de ayılarla mücadele ediyor.

Kış uykusuna yatmadan önce gerekli besin desteğini sağlamak isteyen ayılar, kırsalda bulunan kovanlara saldırıyor. Arıcılar ise ayı saldırılarına karşı silahlandı. Gece kovanların başında silahlarıyla nöbet bekleyen arıcılar, gelecek cezalardan dolayı hayvanlara zarar veremiyor.

AVLANMASI YASAK

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, daha kaliteli bal elde edebilmek için yüksek rakımlı, endemik bitki türlerinin çok olduğu yerlere çıktıklarını söyledi. Bölgede şuan ayılarla başlarının dertte olduğu anlatan Tandoğan, "Burada boz ayı ırkı bulunmakta. Bu ayı cinsi korumaya alınmış bir hayvan cinsidir. Biliyorsunuz ayılar kış uykusuna yatıyor. ve bunun öncesinde gerekli besin ihtiyaçlarını da karşılamak zorundalar. Havanın kararmasıyla birlikte de ayılar en ballı kovanlarımızı alıp, dereye götürüyor. Derede arıları kovanların üzerinden atan ayılar daha sonra oturup 50- 60 kilo balı bir defada yiyebiliyor. Bu da maddi bir kayıptır. Avlanması yasak olduğu için öldüremiyoruz. Av tüfeklerimiz var korkutmak amacıyla havaya ateş açıyoruz. Hasat zamanı bu ayı saldırısı bize büyük sıkıntı yaratıyor. Başımız ayılarla dertte" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber