?Aşırı sıcaklar stresi arttırıp psikolojik rahatsızlıkları tetikliyor'

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Melike Ceyhan Balcı, aşırı sıcakların stres kaynağı oluşturduğunu ve psikolojik rahatsızlıkları tetikleyebileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşırı sıcakların insan psikolojisi üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Balcı, ?Bunaltıcı havalarla birlikte insanların sinirlilik düzeyleri doruk noktasına ulaşıyor. Stresin doruk noktasına ulaşmasıyla birlikte de stres zihinsel, ruhsal ve hatta fiziksel açıdan sağlığı olumsuz yönde etkileyen bir tehdit unsuru oluyor. Bu yüzden stresi kontrol altında tutarak hayatı daha üretken bir hale getirmeliyiz.? dedi.

Aşırı sıcaklarla birlikte oluşan stresin kişide öfke, bıkkınlık, halsizlik, tartışma, kavgalar, hatta polisiye olaylara sebep olduğunu belirten Dr. Balcı, ?Stresle birlikte reflekslerde meydana gelen zayıflama ile ev, işyeri ve trafik kazalarında artış görülebilirken yeme içme bozuklukları, uykusuzluk, huzursuzluk, iştah kaybı, aşırı yeme eğilimleri, sigara ve alkol kullanımının artması, konsantrasyon eksikliği, sürekli yorgunluk gibi kişinin iş ve sosyal yaşantısını son derece olumsuz etkileyebilecek belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yoğun ve uzun süreli stres altındayken dolaşım sisteminde salgılanan adrenalin ve sinir hormonları da kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık açısından risk oluşturacak problemlere yol açabiliyor.? diye konuştu.

Strese sebep olan faktörlerin tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını fakat stresle mücadele etmenin yolları bulunduğunu anlatan Balcı evlilik, doğum, hamilelik, sevilen birinin ölümü, şehir veya ülke değiştirme gibi alışık olunmayan durumların strese yol açtığını ifade etti. Melike Ceyhan Balcı, stresten kurtulmak için şu önerilerde bulundu: ?İşyerinde çok yoğun tempoda çalışıyorsanız, belirli aralıklarla ara verin ve zihninizi 10 dakika kadar boşaltın. Eve iş getirmeyin. Ev ve işyerlerinde, yapabileceğinizden fazla sorumluluk almayın. Yapamayacağınız bir iş konusunda 'hayır' demeyi öğrenin. Stres ve öfkelerinizle başa çıkmayı öğrenin. Gevşeme yöntemlerini kullanın. Acele karar vermeyin. Sakinleşmeye çalışın. İş dışındaki hayatınıza da yatırım yapıp hobiler edinin. Her yolu denemenize rağmen stresle başa çıkamazsanız, bir psikiyatri uzmanından yardım alın.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber