Taksicilerden rent a car'cılara korsan taşımacılık suçlaması

Turizm bölgelerinde araç kiralama hizmeti veren rent a car şirketleriyle taksiciler arasında korsan taşımacılık tartışması başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir grup taksici esnafı Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok'u ziyaret ederek araç kiralama şirketlerini şikayet etti.

Rent a car'ları korsan taşımacılık yapmakla suçlayan taksiciler, turizm bölgesindeki otellerdeki araç kiralama şirketleri yüzünden iş yapamaz hale geldiklerini ileri sürdü.

Otellerde faaliyet gösteren rent a car'ların turiste araç kiralaması yapması gerekirken taşıma hizmeti verdiğini iddia eden taksiciler, ?Tabiri caizse otellerin içerisindeki bu rent a car'lar, şoförlü olarak turisti otelden şehir merkezine ve şehir merkezinden de otele getirip götürerek bir nevi korsan taksicilik yapıyor. Sadece araç kiralama şirketleri değil, otelde turiste temas eden herkes bir şekilde korsan taşımacılık yapıyor. Tesislerdeki satış noktaları, saunacı, kuyumcu ve belboylar dahi turiste taşıma hizmeti veriyor.? diye konuştu.

Otellerdeki su sporlarıyla uğraşanların da bu korsan taşıma kervanına dahil olduğunu ileri süren taksiciler, bunların da turisti deniz yoluyla taşıyarak haksız kazanç sağladığını iddia etti. Taksiciler, ?Hatta korsan taşımacılık yapan bazı araçlar yönetmeliğe dahi uymuyor. Yedi kişilik aracı 9 kişi göstererek ulaştırmadan aldıkları D2 belgesiyle taşıma yapıyorlar. Bu durum taksici esnafını ayrıca mağdur ediyor.? ifadelerini kullandı.

D2 belgesinin D4 gibi kiraya verilememesi ve başkasına satılamamasını isteyen taksiciler, böylelikle D2 fotokopisiyle ve belgeleri başka bir firmadan kiralama usulüyle yapılan taşımacılığın da önüne geçilebileceğini belirtti.

Korsan taşımacılığa karşı ulaştırma, jandarma ve emniyetin denetim yapma yetkisinin bulunduğunu hatırlatan taksiciler, kontrollerin zayıf olması ve denetim mekanizmasının da tam olarak işlememesi yüzünden bu kişilerin otellerde rahatlıkla yolcu taşımacılığı yaptığını ileri sürdü.

Söz konusu mağduriyetlerle alakalı ilgili makamlara birçok kere yazı yazılmasına rağmen durumun değişmediğini ifade eden taksiciler, son çare olarak kendi meslekleriyle ilgili bazı kararlar almak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bu haksızlıklara karşı kontak kapatma, araçları çekme, hizmeti yavaşlatma veya aynı anda tüm taksilerle birlikte trafikte seyir etme gibi bir takım eylemle seslerini duyuracaklarını dile getirerek AESOB Başkan Abdullah Sevimçok'tan destek istedi.

Başkan Sevimçok da, konuyla ilgili elinden geleni yapacağını belirterek, başta valilik olmak üzere ilgili yerlerle gerekli yazışmaların ve ikili görüşmelerin yapılacağını bildirdi.

RENT A CAR'CILAR: TAKSİCİLER HANUTÇULUK YAPIYOR

Taksicilerin korsan taşımacılık suçlamasına rent a car'cılardan cevap geldi. Araç Kiralama Kuruluşları Derneği (AKKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Hıdır, taksicilerden bu iddialarını somut olaylara dayandırmalarını istedi. Eğer korsan taşımacılık yapan araç kiralama şirketleri varsa kendilerine bildirilmesini isteyen Hıdır, ?Ama sadece yapılıyor demekle olmaz. Somut verilere dayanması lazım. Sektörün ve insanların haksız rekabete girmemesi için gayret gösteriyoruz. Korsanları tek tek tespit etmek mümkün değil. Ama şikayet olarak bildirilirse üzerine gideriz.? dedi.

Taksicilerin, turistleri anlaşmalı olduğu mağazalara götürüp alışverişe zorladığını ileri süren Hıdır, şunları söyledi: ?Ülkeye gelen turistler, alışveriş için yakın mağazaya gitmek istiyor. Taksici, turisti başka yerde anlaştığı uzak bir mağazaya götürüyor. Böylece hem haksız rekabet, hem de hanutçuluk yapıyor. Mesela taksicilerin pırlanta mağazalarına götürdüğü turist başına yüzde 35 komisyon aldığını biliyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber