Bakan Ergün'den: Mardin'de kaçak elektrik kullanımı sanayiyi vuruyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Mardin bölgesinde sulama amaçlı kaçak elektrik kullanımı nedeniyle elektrik kesintilerinin sanayi de üretimi ve makineleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 günlük gezi kapsamında geldiği karayolu ile Diyarbakır'dan Mardin'e gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Diyarbakır karayolu üzerinde; Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Ak Parti Mardin milletvekilleri Gönül Şahkullubey, Abdurrahim Akdağ, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Fide tarafından karşılandı. Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret Bakan Nihat Ergün, bölgede son yıllarda sanayi alanında önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çekti. Ergün, Hükümet'in bölgeye yönelik uygulamaya koyduğu yeni yeni teşvik yasası ile birlikte Güneydoğu Anadolu'da sanayi alanında her ilde yeni iş alanlarının açıldığını vurguladı.

SULAMA İÇİN KAÇAK ELEKTRİK KULLANILIYOR

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Bakan Nihat Ergün, 'Bölgedeki elektrik kesintileri sanayicileri ve vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz' şeklindeki soruyu, "OSB'nin kendi elektrik alt yapısında bir sorun yok. Elektrik kesintileri sulama amaçlı kaçak elektrik kullanımından kaynaklanıyor. Bu olay sadece kaçak elektrik kullanımı olarak karşımıza çıkmıyor. Aynı zamanda sanayilerde ve şehir merkezlerinde elektrik voltajının düşmesi ve elektrik kesintisi olarak da karşımıza çıkıyor. Sulama amacıyla belli saatlerde hesapta kitapda olmayan öyle elektrik çekiliyor ki hem sanayici hem vatandaş zor durumda kalıyor. Hesapta olsa bilirsiniz. Dersiniz ki, 'Ben bu saatlerde şu kadar elektrik kullanımı var planlamamı yapayım.' Fakat, ani bir elektrik çekimi bütün sistemi alt üst ediyor. Sanayicinin makinesi zarar görüyor, üretimi zarar görüyor, insanların evlerinde elektrikli ve elektronik aletleri yanıyor." şeklinde cevapladı.

ENERJİ BAKANLIĞI TEBDİR ALIYOR

Bölgeye elektrik güçlendirmesi yapılması için Enerji, Tarım ve Çalışma bakanlarının biraraya gelerek sorunu görüştüğünü de anlatan Bakan Ergün, "Enerji Bakanlığımız bu konuyla ilgili ek tedbirler alacak. Hem enerji takviyesi yapacak hemde kaçakla mücadele için ek tedbirler alacak. Hızlı bir sonuç almak için gayret ediyoruz. " diye konuştu.

SURİYE DURULSUN DAHA GÜÇLÜ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ORTAYA ÇIKACAKTIR

'Suriye'de yaşanan olaylar sınır ticaretini nasıl etkiliyor' şeklindeki bir soruya da Bakan Ergün şöyle cevap verdi: "Suriye'deki çatışmalar nedeniyle ticarette bir yıldan beri aksamalar mevcut. Suriye'de yaşananlara üzülüyoruz. Keşke Suriye kendi dönüşümünü, değişimini, demokratik mekanizmalar kullanarak tamamlayabilseydi. Biz Suriye yönetimine çok yardımcı olmak istedik. Bölgede büyük bir değişim var. Bu işler böyle gitmez. Komşuyuz biz. Kimsenin toprağında, malında mülkünde gözümüz yok' dedik. Onlar sadece bizim komşularımız değil, aynı zamanda akrabalarımız. Ama maalesef yönetim bunlara kulak vermedi, başka seslere kulak verdi. Başka seslere kulak verince karşımıza bugün ki tablo çıktı. Bir acı, çile çekiyorlarsa, bizim acımız oluyor aynı zamanda. Bu işin bir tarafı. Diğer tarafı da birçok insan iş yaparken, şimdi iş yapamaz hale geliyor. Sıkıntı bize de doğal olarak yansıyor. Bir an evvel işler toparlansın, bir an evvel işler bitsin. İnşallah sınır ticaretinin de ilerisinde çok daha güçlü ekonomik işbirliklerinin olduğu bir atmosfer ortaya çıkacak.?

SANAYİSİ OLMAYAN ÜLKEDE EKONOMİ YOKTUR

'Bir ülkede sanayi yoksa gerçek ekonomi yoktur' diyen Bakan Ergün," Şehirler sanayiyle bir şekilde buluşmalıdır. Bugün Yunanistan'ın çekmiş olduğu sıkıntının temelinde sanayiyi terk etmiş olması vardır. Denizi, kumu, havayı, güneş satalım. Avrupa Birliği Fonları'ndan gelenleri de yiyelim, içelim, savuralım. Sonra bütçe açıkları, borçlar alsın başını gitsin. Ondan sonra da iki yakan bir araya gelmesin. Şimdi Yunanistan'ın iki yakası bir araya gelmiyor. 300 milyar - 500 milyar Euro pompalandı Yunanistan'a. Toparlansın diye ama olmadı. Bu çok büyük para, Şimdi bizim 300 milyar - 500 milyar Avro paramız olsa, biz Türkiye'yi uçururuz. Türkiye her açıdan uçar.'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber