Adalet Bakanlığı'na göre ?yolsuzluk' diye bir suç yok!

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkemelerde çok sayıda yolsuzluk davası görülmesine karşılık Türk hukuk mevzuatında böyle bir suç tipinin bulunmadığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı tarafından DYP Iğdır Milletvekili Prof. Dr. Dursun Akdemir'in bir soru önergesine verilen cevapta, kanunlarda ?yolsuzluk suçu' şeklinde bir suç tipinin yer almadığı belirtildi. DYP Milletvekili Prof. Dursun Akdemir, Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis'e bir soru önergesi verdi. Akdemir önergesinde, son 5 yılda yolsuzluklarla ilgili olarak mahkemelerde kaç dava açıldığını ve bunların sonuçlarını sordu. Akdemir, bugüne kadar yapılan yolsuzluk miktarının parasal boyutunu da öğrenmek istedi.

Bakanlığın verdiği yazılı cevapta ise ?yolsuzluk suçu? diye bir suç tipi bulunmadığına dikkat çekildi. Yolsuzluğun kriminolojik ve sosyolojik bir kavram olduğuna dikkat çekilen cevapta şöyle denildi: ?Suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin suçun unsurlarını, suç karşılığında verilecek cezayı ve cezayı ağırlaştıran nedenleri kanunda açıkça belirtmeyi zorunlu kılması sebebiyle, kanunlarımızda ?yolsuzluk suçu' şeklinde bir suç tipi yer almadığından istatistik veri elde edilememiştir.?

Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere yasalarda yer alan ekonomik nitelikli suçlardan; rüşvet, zimmet, irtikap, emniyeti suiistimal, ihaleye fesat karıştırma, kara para aklama, hileli iflas, dolandırıcılık, gasp, hırsızlık, tefecilik, Bankacılık Kanunu'na muhalefet gibi fiiller yolsuzluk suçları kapsamında sayılıyor. Bu suçlara daha önce Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ancak yasalaşmayan Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı'nda da yer verilmişti. Adalet Bakanlığı'nın kanunlarda yolsuzluk diye bir suçun bulunmadığı şeklindeki cevabına şaşıran Dursun Akdemir, mahkemelerde çok sayıda yolsuzluk davasının görüldüğünü hatırlatarak, yeniden soru önergesi vereceğini belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber