Başöğretmenlik 13 yıllık yol...

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenler artık üç kategoriye ayrılacak. Yedi yıllık öğretmenler uzman, uzmanlıktan sonra altı yıl çalışan öğretmenler başöğretmen olabilecek. Master ve doktora yapanlara ise sınav yok

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) tartışma yaratan öğretmenlikte kariyer uygulaması resmen yürürlüğe girdi. Öğretmenler, artık üç kategoriye ayrılacak.
Yönetmeliğe göre öğretmenlik, adaylık döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak. Toplam öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı yüzde 20, başöğretmen oranı yüzde 10 olacak.

Uzman ve başöğretmenlik sınavına başvurularda eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan lisans mezunu öğretmenlerde, uzman öğretmenlik için öğretmenlikte yedi yıl, başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte altı yıl kıdem şartları aranacak. Yani başöğretmen olabilmek için en az 13 yıllık öğretmenlik yapmak gerekecek. Enstitü ya da iki yıllık yüksekokul mezunu olan öğretmenler ise bu unvanlardan yararlanamayacak.

Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaf olacaklar.

Sınavdan muaf olanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde sadece kıdem şartı aranacak. Tezli yüksek lisans yapan öğretmenler yedi yılı doldurunca uzman öğretmen, doktora yapanlar da meslekte yedi yılı doldurunca başöğretmen olabilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber