Malatya'da 'hoşgörü sofrası' kanaat önderlerini buluşturdu

Malatya'da Beşer Eğitim Kurumları tarafından ?Hoşgörü Sofrası' adıyla iftar yemeği düzenlendi. İftar yemeği Alevisi ve Sünnisiyle toplumun farklı düşünce yapılarını temsil eden kanaat önderlerini bir araya getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, zengin bir tarihi ve kültürel zenginliğe sahip hoşgörü kenti Malatya'da bu mozaik iftar sofrasına da yansıdı. Doğanşehir'in Sürgü beldesinde yaşanan münferit tartışmanın da hatırlandığı yemekte toplumsal huzuru bozmak isteyen mihrakların bin yıllık kardeşliği bozma çabasına dikkat çekilerek, hoşgörü mesajı verildi.

Cem türküleriyle ilahilerin de dinletildiği yemekte konuşan AK Parti Malatya Milletvekil Öznur Çalık, ülkeye nifak tohumlarını sokmak isteyen, yurt içinden ve yurt dışından bağlantıları olan provokatörlerin Malatya'da da faaliyette olduğunu bilmek gerektiğini belirtti. Malatya'da yaşayan insanların bunlara alet olmadığını ve olmayacağını vurgulayan Çalık, kentin gökkuşağına benzeyen yapısının ahenk içinde olduğunu ifade etti.

Beşer Eğitim Kurumları Genel Müdürü Zeki Göçer de toplumun hemen her kesiminden insanları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AK Parti Milletvekili Cemal Akın da Batı ülkeleri istihbarat birimlerinin İslam coğrafyasında insanları bir araya getirmemenin gayreti içinde olduğunu dile getirdi. ?Kur'an ve sünnete sarıldığımız sürece bu oyunu bozarak adalet içinde yaşayan toplumları yeniden kuracağız? diyen Akın, Malatya'da yaşayan insanların hepsini temsil edenlerle olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Türkiye'de bazı farklılıkları olan insanlar olduğunu anımsatan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise farklılıkların korunması, herkesin birbirine saygı göstermesi, her bireyin bir başkasını olduğu gibi kabul etmesi ile geleceği emin adımlarla yürünebileceğini söyledi. Türkiye'nin 2002 yılından sonra demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri geliştirerek bölgesinde büyük bir güç olduğunu anlatan Boztuğ, "Her birimiz diğerini konumunda, olduğu gibi, tüm farklılıklarıyla kabul etmeli. Türkiye'nin gelişmesine hepimiz katkıda bulunalım. Varsa eleştirilerimiz, yapıcı olarak, açık yüreklilikle sergileyelim. Geleceğe çok umutla bakalım. Birbirimize sahip çıkalım. Ortak yaşama kültürümüzü geliştirelim. İçeride ve dışarıda bizim kavgamızdan mutlu olacak, bizi istemeyen insanların olduğunu düşünelim." diye konuştu.

Türkiye'de yaşayan farklı inançlara mensup herkesin ?Türkiye Cumhuriyeti Gemisi' isimli aynı gemide bulunduğunu belirten Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, bu geminin herhangi bir şekilde karaya oturmamasını temenni ettiklerinin altını çizdi. Dünyada herkese yaşayacak yer bulunduğunu vurgulayan Doğan, ?Ramazan ayının hayırlı olmasını, akan kanların durmasını diliyorum. Allah'ın cenneti geniş, birbirimizin ayağına çelme takmayalım. Unutmayalım cehennemde aynı derecede büyük. Yakıtı da buradan götürüyoruz.? dedi.

İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi de İslam dininin sevgi, barış ve kardeşlik dini olduğuna dikkat çekerek ?Bu kavgalar niye? Bunlar bizi bölmek, ayrıştırmak isteyenlerin oyunu. Halbuki daha çok beraber olmamız gereken bir zaman diliminde isteyerek veya istemeyerek öyle kötü olaylara sebebiyet vermek çok da doğru değil. Hele Ramazan ayında hiç doğru değil." ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaşı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, birlik ve beraberliğin önemine işaret etti. Türkiye insanlarını düşman etmeye hiçbir zümrenin gücünün yetmeyeceğini vurgulayan Meşeli, ?Allah'ımız, ezanımız, peygamberimiz, Kur'anımız birdir. Biz birbirimize düşmeyelim. Kimsenin de buna gücü yetmeyecektir." diye belirtti.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de memleketi Doğanşehir'de yaşanan hadiselerin üzücü olduğuna dikkat çekti. Dedikoduyla olayın dışarıdan büyütüldüğünü vurgulayan Küçük, yurt dışından gelen bazı mihrakların olayı Alevi-Sünnü kavgasına dönüştürmeye çalıştığını söyledi. İlçede yıllardır örnek bir kardeşlik yaşandığını vurgulayan Küçük, bu birlikteliğin bundan sonrada bozulamayacağını kaydetti.

Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül de bazı güç odaklarının Türkiye'de yaşayan insanları birbirine düşürmeye çalıştıklarını ekledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Namık Şahin ise insanlar birbirini tanıdıkça aradaki nifak tohumlarının ortadan kalkacağını dile getirdi.

Yemeğe AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile çok sayıda davetli de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber