'Erdek Şehitliği'nde resmi törenlerin devam etmemesi için sebep yok'

Balıkesir'in Erdek ilçesinde devam eden Zeytinliada kazısının başkanı olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, geçen hafta gündeme gelen, "şehitlik" diye ziyaret edilen mezarlığın Bizans mezarlığı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öztürk, konunun çarpılarak başka yerlere çekildiğini bildirdi.

Doç. Dr. Öztürk, Erdek'te 30 yıldır her Zafer Bayramı'nda şehitlik olarak ziyaret edilen mezarlığın Bizans mezarlığı olduğu şeklinde haberler gündeme geldiğini hatırlattı. Konuya açıklık getiren Öztürk, şunları kaydetti: "Olaylar başka yerlere çekildi. Belediye ve kaymakamlığın bir başvurusu vardı. Üst yazıyla kurula başvuruldu. Bunun üzerine Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, konuyla ilgili olarak Bandırma Müzesi'ni görevlendirdi. Müze de benden bir istekte bulundu. Ekibimle birlikte söz konusu gölgeye gidip iki mezar açtım. Mezar buluntularının bir tanesi dağınık, diğeri ise düzgündü. İkinci mezarda kemik bulamadık ancak Roma dönemide kullanılan taşlar, getirilip düzgün bir şekilde koyulmuş. Etrafı mimari ölçülerde yapılmış. Ayrıca iki başucunda kuşluk denen, kuşların su içmesi için yer yapılmış. Orada da herhangi bir buluntuya rastlamadık."

Bölgede yaşayan bazı yaşlı vatandaşların beyanlarından yola çıkarak, kamyon garajında bulunan şehitliğin oraya taşındığını öğrendiklerini vurgulayan Öztürk, kayıtlarda henüz böyle bir duruma rastlamadıklarının altını çizdi. Beldiye, kaymakamlık ve Erdek Mayın Filo Komutanlığı'nın kayıtlarında böyle bir bilgi bulunmadığını ifade ederek, "Komutanlardan bir yazı aldık. Yazıda, 'Bölgenin şehitlik olarak bizde tescili yok.' deniyor ancak 1995-2005 yıllarında Balıkesir Müzesi tarafından şehitlik alanı olarak tescil edilmiş. Biz rapormuzda sadece bunları belirttik. Bizans mezarlığı ya da başka şekilde söylemedik." diye konuştu.

'TÖRENLERİN DEVAM ETMESİNDE BİR SAKINCA YOK'

Kıyı şeridi ve bölgede, erken ve antik dönemden kalma mezarlık alanları olduğuna dikkat çeken Nurettin Öztürk, gelenek olarak üst üste yapıldığı bilgisini verdi. Öztürk, Doç. Dr. şöyle devam etti: "Eski bir Osmanlı camisine bakın, onun altında ya bir tapınak ya da başka bir eser vardır. Bu kural olarak geçmiş. Hazır malzemeyi kullanmak amaçlı. Muhtemelen orada bir mezarlık alan vardı, oraya taşınmıştı. Üstündeki sarıklı mezar taşları da oraya getirilmiştir. Oranın Bizans mezarlığı olduğu anlamında değil. 'Şehitliğin tescilinin devamına...' diye rapor yazdık. Sıkıntı yok ancak kurul nasıl bir karar verir bilemeyiz. Bir ay ya da 15 gün içinde neticelenecek. Bunu sağa sola çekmenin anlamı yok." Öztürk, şehitliğin 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tören programından çıkarılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine de resmi törenlerin burada da devam etmesinde hiçbir mahsur olmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber