İçişleri Bakanlığı'ndan 'Bayram trafiği' genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2012 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, Ramazan Bayramı tatili süresince alınacak trafik tedbirlerine ilişkin genelge yayımladı. Buna göre, bayramda karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personelle takviye edilecek ve ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, Ramazan Bayramı tatili süresince, karayollarında trafik yoğunluğunun artış gösterdiği belirtilerek, trafikte oluşan ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda bayramda üzücü kazaların meydana geldiği ifade edildi.

Vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak 18-21 Ağustos tarihleri arasında karayollarında bazı tedbirler alındığı bildirilen genelgeye göre, tatil süresince karayollarında görevli ekipler, trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personelle takviye edilecek ve ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirme yapılacak. Karayollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak ve bu ekiplerin tepe lambaları hava karardıktan sonra sürekli yanacak.

-Tatilde trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlaması olmayacak-

Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bizzat karayolları güzergahında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatacak. Genelgede yer alan diğer önlemler şöyle:

-Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar, Ankara-Konya-Aksaray ve Ankara-Bolu-Düzce güzergahlarında helikopterle izleme ve denetlemeler yapılacak.

-Trafik personeli, maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek.

-Bayram tatili süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförünün alkol durumu ve belgeleri kontrol edilecek; arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak.

-Hatalı sollama, yakın takip ve yorgunluk gibi durumların yanı sıra hız, çalışma ve dinlenme süresi ihlallerine yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

-Sürücünün uyku ve yorgunluğu giderilecek-

-Radarlı hız tespit ekipleri, otoyollar ve bölünmüş yollar başta olmak üzere belirlenen yer ve saatlerde seyir halinde denetim yapacak.

-Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.00-07.30 saatleri ve batı istikametinde ise akşam 18.00-21.00 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin denetim noktalarında kısa süreli araçtan inmeleri istenecek. Bu sayede belge kontrolü yapılırken, aracın iç mekanındaki havanın değişmesi, hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacak. Yorgunluğu, uykusuzluğu veya süre ihlali tespit edilen sürücülerin bölge trafik kuruluşlarında dinlenebilecekleri belirtilecek; çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına müsaade edilmeyecek.

-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az yüzde 10'u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak.

-Denetim amacıyla durdurulan araçların basit teknik muayeneleri de yapılacak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takıp takmadıkları kontrol edilecek, takmayanlardan emniyet kemerlerini takmaları istenecek ve kendilerine gerekli bilgilendirmelerde bulunulacak.

-İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların uygun yerlerde bekletilmesi sağlanacak.

-Dinlenme tesislerinde, trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılması sağlanacak, sürücü ve yolcuların bilgilendirilip bilinçlendirilmelerini sağlayacak materyaller dağıtılacak.

-Arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun ziyaret edeceği şehitlik ve mezarlıklar civarında trafik düzeni sağlanacak.

-Görevlilerin kılık ve kıyafetleriyle ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterilecek, sürücülere hitap edilirken saygılı ve kararlı olunacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecek.

Muhabir: Ertuğrul Subaşı - Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber