Saman sıkıntısı çeken köylüler hayvanlarını satışa çıkardı

Türkiye'nin en önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Yozgat'ta hasat dönemi sonrası çiftçiler saman sıkıntısı yaşıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 21:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köylüler, hayvanlarının yem ihtiyacını karşılayacak saman bulamadıklarından dolayı hayvanlarını satışa çıkardı.

Çiftçiler, kurak geçen mevsim ve zamansız yağan yağmurların hasat döneminde üründe verimi düşürdüğünü ve buna bağlı olarak buğday saplarının da az çıkmasına neden olduğu belirtti.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı Küçükçalağal köyü muhtarı Necati Çalışkan, bu yıl hasat döneminde önceki yıllara göre yarı yarıya ürün kaybı yaşadıklarını söyledi.

Çalışkan, "Yozgat il genelinde olduğu gibi bizim bölgemizde kuraklıktan nasibini aldı. Bu yıl büyük ölçüde ürün kaybı var. Bununla beraber, biçilen yerlerde sap olmayınca saman sıkıntısı yaşıyoruz. Çevre köylerden saman temin etme yoluna gittik, fakat bizim çektiğimiz sıkıntıyı onlarda çekiyor." dedi.

Hayvanlarının yıllık yem ihtiyacı olan samanı karşılayamadıklarından dolayı satışa çıkardıklarını söyleyen Küçükçalağal köyü Muhtarı Çalışkan, "Şuan köy sakinlerimiz hayvanlarının ancak birkaç aylık yem ihtiyacını karşılayacak kadar saman yaptırabildi. Çünkü hasat yapılan buğday tarlalarında sap yok. Bu nedenle bizlerde ağırlarımızdaki hayvanlarımızı satılığa çıkardık. Komşularımızdan bazıları geçen hafta ilçemizdeki hayvan pazarına hayvanlarını satmak için götürdü, fakat satamadan geri getirdi. Pazarda hayvanın yüzüne bile bakmıyorlar. Hayvan fiyatlarının ucuz olmasına rağmen, girdi fiyatlarının pahalı olması hayvancılık işini zorlaştırıyor. Köyümüzde binin üzerinde büyükbaş hayvan varken şuan 450'lere kadar düştü."diye konuştu.

Türkiye'de hayvancılığın gelişmesine yönelik devlet tarafından önemli desteklemelerin yapıldığını kaydeden Çalışkan, şunları kaydetti: "Devletimiz, ülkemizde hayvancılığın gelişmesine yönelik katkılar sağlıyor. Bu kadar destek ve katkılara rağmen dış ülkelerden ithal hayvan alımları yapılması biz hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçileri sıkıntıya sokuyor. Hayvanlarımızı beslemek için aldığımız yem pahalı, saman zaten bulamıyoruz. Bizde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Saman alacak olsak şuan kilosu nerdeyse buğdayla aynı. Bu bakımdan zor durumdayız."

Çalışkan, devlet yetkililerinden bu yıl hasat döneminde ürün alamadıklarından dolayı Ziraat Bankası ve kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber