28 Şubat mağduru vakıfların listesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 21:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURCU ÇALIK

28 Şubat döneminde mallarına el konularak kapatılan ve Arınç'tan iade-i itibar müjdesi alan vakıflar arasında Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı da var

28 Şubat sürecinde "irticai ve bölücü" faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle kapısına kilit vurulan, mallarına el konulan vakıflara yasal düzenlemeyle haklarının geri verileceğine yönelik Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan gelen müjde, başta 10 vakfın yüzünü güldürecek. 28 Şubat döneminde "irticai" faaliyetten kapatılan vakıflar arasında Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı da bulunuyor. SABAH, 1990 ile 2010 yılları arasında çeşitli nedenlerle kapatılan ve Meclisin açılmasının ardından yasal düzenlemeyle malları iade edilecek olan vakıfların listesine ulaştı. 28 Şubat sürecinde özellikle "irticai" faaliyetten 20 vakfa kapatma davası açılırken, 10 vakfın mallarına el konuldu ve haklarında kapatılma kararı verildi. Diğer vakıfların ise davası düştü. "28 Şubat mağduru vakıflar" olarak anılan vakıflar arasında Milli Gençlik Vakfı, AİHM'de hak arayan Zehra Vakfı ve Aleviler için önemli olan Zöhre Ana Vakfı da gelirken, Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı'nın da bulunması dikkat çekti. İrticai ve bölücü faaliyette bulunması gerekçesiyle kapatılan vakıf için Türk Medeni Kanunu'nun 101'inci maddesine aykırılık dayanak gösterildi. Kanunun, vakıfları düzenleyen 101'inci maddesi, Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine, Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka ve milli menfaatlere aykırı, belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamayacağına yer veriyor.

ZEHRA VAKFI AİHM'DE

Yasal düzenlemeyle "iade-i itibar" kazanacak vakıflardan biri de Zehra Vakfı. 5 ilde 25 taşınmazına el konulan vakfın bu konuyla ilgili AİHM'de devam eden bir davası da bulunuyor.

İşte o 10 vakıf

Milli Gençlik Vakfı

Zöhre Ana Vakfı

Zehra Vakfı

Dünya Spastik ve Ortopedik Özürlüler Vakfı

Sosyal Hizmet Vakfı

Sahabe Eğitim ve Kültür Vakfı

Polatlı Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı

İslami Dayanışma Vakfı

Gebze Hizmet Vakfı

Davet Eğitim, Kültür ve Kardeşlik Vakfı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber