Yorgancılar: Mesleki ve teknik okullar bir an önce yeniden yapılandırılsın

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ?Nitelik sorunları yaşayan mesleki ve teknik okullar, bir an önce piyasanın duyduğu iş gücü ihtiyacına uygun olarak yeniden yapılandırılmalıdır.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Yorgancılar, mesleki eğitim konusunda Almanya'yı örnek gösterdi. Almanya'nın mesleki eğitimin meyvelerini topladığını vurgulayan Ender Yorgancılar, ?Genç işsizlikte AB ortalaması yüzde 21,4 iken, Almanya'da yüzde 8,6, Avusturya'da yüzde 8,3'tür. Ülkemizde ise bu oran yüzde 17'ye gerilese de 2011'deki yüzde18'lik oranı ile Türkiye, dünya ortalamasının üstünde bir orana sahiptir. Dünya ortalaması ise yüzde12,6'dır.? diye konuştu.

TEORİK İLE PRATİK ARASINDAKİ BAĞ KOPTU

Bugüne kadar pratikte yaşanılan sıkıntılar ve yapılan çalışmaların, mesleki eğitimde teori ve pratik arasındaki bağın kopuk olduğunu gösterdiğini anlatan Yorgancılar, işin özünün de burada olduğunu, aradaki bağın sağlıklı kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu ihtiyacın, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'ni doğurduğunu ve proje ortaklarının etkin çalışmalarıyla başarıya ulaşıldığını kaydeden EBSO Başkanı, şöyle devam etti: ?Projenin başarısı, bakanlığı, tarım ve hizmet sektöründe de benzer bir uygulamanın başlatılmasına teşvik etmiştir. Bu da Türkiye'nin UMEM gibi projelere ciddi ihtiyacı olduğunu çok açık göstermektedir. UMEM'in İzmir ayağındaki koordinasyonunu sağlayan odamızın çalışmalarında; bugüne kadar 141 kursun açıldığı ve bu kurslarda 68 meslekte toplam bin 573 kursiyerin yetiştirildiği tespit edilmiştir. 937 kursiyerimiz işbaşı eğitimini tamamlamış olup, istihdam oranı yüzde 90'ları bulmaktadır. Bir sanayici olarak, mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasını ülkeye katma değer yaratmakla eşdeğer görmekteyim. Özel sektör olarak biz de tıpkı UMEM örneğinde olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Genç nüfusumuzu etkin ve verimli değerlendirmek de, atıl bırakmak da bizlerin elindedir.?

ÖVÜNDÜĞÜMÜZ GENÇ NÜFUSU ŞARTLARA UYGUN YETİŞTİRELİM

Yorgancılar, nitelik sorunları yaşayan mesleki ve teknik okulların, bir an önce iş gücü ihtiyacına uygun olarak yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi. Ender Yorgancılar, ?İşsiz kalmak gençlerin psikolojisini bozuyor haberleri, tıbbi bir gerçeği ortaya koymaktadır. Diğer yandan bunun toplumsal huzuru bozar hale gelen sosyal etkileri de cabasıdır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Türkiye övündüğü genç nüfusunu, şartların gerektirdiği koşullara uygun yetiştirmek zorundadır. Dinamik olan iş gücü piyasasında gençlerin oradan oraya savrulmasına izin veremeyiz, vermemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber