'Eğitimde yüksek kalite için akademi kurulmalı'

Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen'in hazırladığı 'Öğretmen Sorunları Çözüm Raporu'nda, öğretmenlerin sorunları içinde en önemlisinin yeterli eğitim alamamaları olduğu belirtilerek öğretmen akademilerinin kurulması önerildi.

YAKUP BULUT / ANKARA

Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim-Bir-Sen) bir yıllık çalışma sonucunda hazırladığı "Öğretmen Sorunları Çözüm Raporu'nda, öğretmenlerin verimsizliğinin en önemli nedeni olarak yükseköğrenim sırasında yeterli eğitimi alamamaları gösterildi. Raporda, YÖK'ten eğitim fakültelerini yeniden yapılandırması talep edilerek, öğretmen akademileri kurulması önerildi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK'ün raporun tamamlanma aşamasında, öğretmen lisesi öğrencilerine ÖSS'ye girişteki ek puan katsayısını düşürerek, bir darbe daha vurduğunu söyledi. Gündoğdu, "Artık öğretmenin temel sorununun, yetiştirilirken ruhsuz yetiştirilmesi ve idealist olmaktan uzaklaştırılması olduğunu görmemiz gerekiyor. Öğretmen, ilkokuldan başlayacak yönlendirmelerle son derece cazip eğitim fakültelerinde yetişmelidir" dedi.

Akademi kurulması önerildi

Raporda, Cumhuriyet tarihi boyunca önemli girişimlerde bulunulmasına karşın, öğretmen yetiştirmede hiçbir modelin istenileni tam olarak veremediği kaydedildi ve fakültelerde öğretim elemanlarının yetersizliği, politik ve ideolojik yaklaşımların egemen olması ile öğretmen yetiştiren fakültelerinin kontenjanlarının istihdam politikalarından kopuk olmasının öğretmenlerin eğitim yetersizliğinde en önemli nedenler olarak sıralandı.

Eğitim fakültelerinin bir bütünlük içinde kurumsallaştırılması istenirken, lisans sonrası tüm branş öğretmenlerinin iki yıl sürecek yüksek lisans eğitimleri için "Öğretmen Akademileri" kurulması teklif edildi. Eğitim fakültelerinde halen 4+1, 5 tarzında yapılan yüksek lisans çalışmalarının verimsizliğinin giderilmesi için akademilerde öğretmen adaylarına maaş bağlanması ve 2 yıllık süre içinde orijinal bir eğitim problemi üzerine ciddi eğilmelerinin sağlanması önerildi. Akademilere yazılı ve sözlü sınavla seçilecek öğrenci sayısına da Devlet Planlama Teşkilatı'nın karar vermesi gerektiği belirtildi.

Yeni dersler de önerildi

Akademisyen, MEB yetkilileri, öğretmenler ve eğitim uzmanlarından oluşan 134 kişinin ayrıntılı çalışması sonucunda hazırlanan raporda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere ekonomik iyileştirmeler de getirilmesi istendi. Ek göstergelerin de yükseltilmesi ile öğretmenlerin yüzde yüz oranında maaşlarının artırılması istenirken, "30 yıl hizmeti olan bir öğretmenin emekli maaşı 301 YTL, emekli ikramiyesi 11.300 YTL artırılmalıdır" denildi.

Öğretmen Akademileri'nde öğretmenlik meslek derslerinin yanısıra ayrıca şu derslerin gösterilmesi de önerildi: Türk Düşüncesi, Kültürü ve Müesseseler Tarihi, Bilim ve Felsefe Tarihi, Eğitim Felsefesi, Dinler Tarihi, Mukayeseli Medeniyetler Tarihi, Siyaset Felsefesi, Türk Eğitim Tarihi, Özel Öğretim Metotları

Eğitim-Sen'in çözüm önerileri

Branşı dışında atanmış öğretmenlerin branşlarına geçmesi sağlanmalı ve alanlarına uygun okul türlerine atanmaları sağlanmalıdır.

Öğretmenlere halkla ilişkiler eğitimi verilmelidir.

Eğitim fakültelerinin lisans programlarında ihmal edilen kültürel ve düşünsel boyuta önem verilmelidir.

Eğitim fakültesi mezunlarının yüksek lisans yapması için "Öğretmen Akademileri" kurulmalıdır.

Öğretmen yetiştiren fakültelerin öğrenci kontenjanları, istihdam politikaları ile tutarlı olması için DPT ve MEB'in görüşleri doğrultusunda belirlenmelidir.

Eğitim fakültelerinde öğretmen adayları bilgisayar kullanma ve öğretme konusunda daha ayrıntılı bilgilendirilmelidir.

MEB, YÖK ve öğretmen meslek örgütleri (eğitim sendikaları) arasında işbirliği sağlanmalıdır.

Öğretmenlik mesleğinin özendirilmesi için eğitim fakültelerine fazla burs verilmelidir.

Mesleğe kabul edilmenin birinci aşamasında yapılan KPSS'ye devam edilmeli ancak, KPSS içerisinde özel alan bilgisi ile ilgili bir soru alanı yerleştirilmelidir.

Eğitim fakültelerinden mezuniyet not ortalamaları da KPSS ile birlikte atama kriteri olarak alınmaldır.

Sendikalar kendilerine olan güvensizliği aşmak amacıyla sendikal hedef, misyon, amaç, talep ve faaliyetlerini tanıtıcı çalışmalara daha çok yer vermelidirler.

Öğretmen maaşları AB standartları ölçü alınarak yükseltilmelidir. Öğretmene çocuk yardımı ödemesindeki 2 çocuk sınırlaması kaldırılmalıdır.

Eğitim ve öğretim yılına hazırlık ödeneği her yıl için bir aylık maaş tutarı olarak sabitlenmelidir. Eğitim öğretim tazminatları en az iki katı olacak şekilde artırılmalıdır.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber