Kutluata: Sakarya, yeni bir depreme 13 yıl daha yaklaştı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Münir Kutluata, 17 Ağustos 1999 Depremi'nden bu yana Sakarya'nın yeni bir depreme 13 yıl daha yaklaştığını savundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kutluata, yaptığı açıklamada, asrın felaketi olarak adlandırılan Marmara Depremi'nde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Yaşanan felakette, Türkiye'nin maddi manevi çok büyük kayıp yaşadığını ifade eden Kutluata, "Allah, milletimize böyle büyük acıları inşallah bir daha yaşatmaz. Sağlam zeminin ve yerleşim yerlerinin sağlam zeminde olup olmadığının deprem riski bakımından önemi anlaşıldı. Bütün bunlar depremin şiddeti kadar insanların bilinçli olmasının önemine işaret ediyordu. İlkokul çocuklarında bile bu bilinç gelişirken hem Türkiye genelinde hem de Sakarya'da yöneticilerin deprem riskinin şuurunda olduklarını gösteren gelişmeler yaşanmadı. 2002-2012 yılları arasında yanlış şehirleşme devam etti.? dedi.

Yeni bina teknolojileri avuntusu ile kalın beton dökülerek sözde önlem alındığını savunan Kutluata, şöyle dedi: "Deprem aralıklarının 20-30 yıl arası olduğu düşünülürse 1999'dan bu yana şehrimiz yeni bir depreme 13 yıl daha yaklaştı. Ama bugün gelinen noktada afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ile iktidar ancak 10'uncu yılında deprem konusunu ele alabildi. Geliştirilmiş bir vizyonu olmayan şehir için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ne yapacağını sabırsızlıkla bekliyoruz."

Şehrin birinci derece tehlikeli deprem bölgesinde olduğuna vurgu yapan Kutluata, ?Geçmişimizden ders çıkarmasını öğrenmek yerine şehir, bu 10 yılı heba edip sadece bin 300 orta hasarlı binayı tartışarak geçirdi. Acılarımızı hatırlayarak, o günleri unutmayarak güvenilir bir şehir inşa etmemiz gerekiyor. Depreme karşı şehrimizi hazır hale getirmeliyiz. Ama bugün şehrimiz sadece güvensiz binaları ile değil, afet koordinasyonu, plan ve stratejisi ile depreme karşı duyarsız. Bütün hazırlıklarımız ile ?Büyükşehir? tavrı sergilemesini sağlamak zorundayız.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber