Başbakan'ı isyan ettiren yolsuzluk!

Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kan hastası bir kişiye 1 ayda 1.5 trilyon liralık, yine bir başka kan hastası kişiye de 5 ayda 4.5 trilyonluk ilaç parası ödenince Başbakan Erdoğan bile isyan etti.

Bir kan hastası SSK'lıya 5 ayda toplam 4.8 trilyon liralık ilaç parası ödendi. Soruşturma açtıklarını belirten Bakan Murat Başesgioğlu. "İlaç parasına bir disiplin getirmezsek Genel Sağlık Sigortası'na geçtiğimizde ilaç masrafları daha da büyüyecek" dedi.

Başbakan Erdoğan hafta sonunda bir hastane açılışında yaptığı konuşmada, ?Bürokratik oligarşinin ilaç ve sevklerde devam ettiğini? söyledi. Başbakanın bu yakınmasına neden olan olaylardan bazılarının Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) kapsamında gerçekleştiği ortaya çıktı. Bir kan hastası SSK'lıya ayda 1.5 trilyon liralık ilaç parası ödendi. Provizyon sisteminin işlemesiyle ortaya çıkan bu olayda, aynı hastanın beş aylık provizyonlu dönemde toplam ilaç faturasının ise 4.8 trilyonu lirayı bulduğu kaydedildi.

SSK, artık tüm kamu hastanelerine sahip olan Sağlık Bakanlığı'nın kendisine gönderdiği bu ve benzeri ilaç faturalarını, provizyon sistemini kullanarak incelemeye aldı. Bu tür hastalara ilişkin soruşturmaların başlatıldığı, soruşturmalar bitene kadar da isimlerin açıklanmayacağı belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu 4.8 trilyon liralık rekor fatura iddiasını doğrulayarak müfettişlerin yürütüğü soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Başesgioğlu bütün şüpheli faturaları incelemeye aldıklarını, gerek gördükleri hakkında da soruşturma açtıklarını belirtti. Bakan Başesgioğlu, "İlaç paraları her geçen gün artıyor. Bu konuya disiplin getirilmediği takdirde, Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçilince ilaç masrafları çok daha büyüyecek" dedi.

?Doktorların performansa dayalı ücret almasının faturaları şişirdiği? iddialarını yönelttiğimiz Bakan Başesgioğlu, zaman zaman bu tür duyumların kendilerine de geldiğini belirterek, şunları söyledi:

?Fatura İnceleme Komisyonu'nda fatura inceleyen arkadaşlarımızın, tespit ettiği çarpık faturalar var. İade ediyoruz. Ben öbür tarafına bir şey diyemem, ancak sigorta kurumu olarak, kaynakların verimli kullanılmasına dikkat ediyorum. Şöyle bir yanlış kanı var; ?Sigortalı sanki bedava tedavi ediliyor, bedava ilaç yazılıyor' gibi. Kim muayene, tedavi ederse etsin, ben o sigortalının parasını fatura karşılığı sonuna kadar ödüyorum. Şimdi iyi de götürüyoruz. İlk geldiğimiz zaman 8-9 ay geriden götürüyorduk, şimdi protokolde öngördüğümüz süre içerisinde paralarını ödüyoruz. Faturasının fazla gösterilmesine müsaade etmeyiz. Eczanelerden şimdi provizyon almaya başladık. Şu anda düğmeye bastığım zaman Türkiye'nin bir ilinde, en yüksek 50 ilaç reçetesini görebiliyorum. Hangi doktor yazmış, hangi hastaya yazılmış, hangi eczaneden verilmiş, bunu görüyorum.?

Yüksek rakamlı reçete tutarlarının teftişe alındığını kaydeden Bakan Başesgioğlu, ?1 kişiye bir ayda 500 milyar, 600 milyar, hatta 1.5 trilyon, toplamda 4-5 trilyona ulaşan reçeteler yazılmış. Özellikle kan hastalıklarında bunlar var. Bunların üzerine gidiyoruz? dedi.

İhtiyacı ise helal olsun

?Gerçekten bu hastamızın ihtiyacı olan ilaç ise helal-i hoş olsun? diyen Başeskioğlu, ancak Kurum'u dolandırmak, sistemi soymak adına yapılan işlere müdahale ettiklerini kaydetti.

?Bu tür işlemleri artık ne doktor, ne de eczacı yapamayacak? diyen Murat Başesgioğlu, aynı sistemi hastanelere de kurduklarını, şu anda hastanelerin altyapısının sadece ?hak sahipliği provizyonu? almaya müsait olduğunu, ama ileriki aşamalarda ?tıbbi provizyon? denen uygulamaya da başlanacağını söyledi.

Doktora gittiği andan ilaç yazılmasına kadar geçen süreci takip edeceklerini kaydeden Bakan, ?Hastam hastaneye gittiği zaman bir hariciye bir dahiliye tüm servisleri dolaşmayacak, iki tane reçete yazdıramayacak. Şimdi özelde bunu kontrol edebiliyorum. Ama devlet hastanelerinin altyapısı sisteme hazır olmadığı için, zaman da geciktiği için kendilerine sonbahara kadar süre verdik? dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kartal Koşuyolu Hastanesi'ni hizmete açarken yaptığı konuşmada, ?ilaçta, sevklerde bürokratik oligarşinin devam ettiğini? belirtmiş ve bunun farkında olduklarını belirterek, "Bu oligarşiyi yıkmak zorundayız" demişti.

Erdoğan, özel sektörün ekonomik ve sosyal alanlara yatırım yapmasını istediklerini dile getirirken, "Türkiye'de özel sektör denince yakın zamana kadar gözünü devletin imkanlarına dikmiş, riski paylaşmayan, hizmet üretmeyen, sadece devletin imkanlarından nemalanan bir anlayış hakimdi" diye konuşmuş ve "özel sektörde öyle bir mantık var ki, bazı tedavilerde akıl almaz rakamlarla vatandaşa yükleniyorlar. Özel sektörün 'kazları bulduk tüyleri yolalım' havasına girmemesi gerekir. Bunu aşmak zorundayız" demişti.

'Milyonda bir görülebilir'

Bir kan hastası SSK'lı için ayda 1.5 trilyon ilaç faturası ödenmesini olağanüstü bir durum olarak değerlendiren İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, bu durumun milyonda bir görülebileceğini belirtti. Ancak kanamalı hastalarda kullanılan kan ürünlerinin pahalı olduğunu da belirten Kaplan, "Bir kan ürününde, tanesi 3.5 milyarlık bir ilaçtan 50-60 kutu kullanılabiliyor. Bu da ayda 150 milyar yapar. Bir hasta bu boyutta bir ilaç kullanabilir. Ancak bu çok rastlanmayan olağanüstü bir tablo" dedi. Sistemin işleyişini de anlatan Kaplan, şunları söyledi: "Öncelikle bunlar raporlu hastalardır. Konu uzmanı bir üniversite hastanesinin ilgili kürsüsünden rapor alırlar. Hematolog dediğimiz en az 5 profesörün onayı gerekir. Raporla birlikte reçete de çıkar. Reçete, eczacı odasının bürosuna gelir o hastane içindeki. Bilgisayar ortamında o reçeteyi sıradaki eczacıya göndeririz. Arkadaşamızı 100-150 milyarlık reçeteyi karşılamayı göze alırsa kabul eder. Çünkü SSK'nın ödemesi ile ilgili aksama olabilir. Eczacılar bunu göze alamazsa ilaç alımını serbest bırakıyoruz ve kimden yaptırabiliyorsanız yaptırın diyoruz. Ayrıca bahsedilen 1.5 trilyonluk faturaya da ödeme yapılmıyor şu anda."

SSK'dan, 2005 açığına revizyon

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) bu yıl sonu itibariyle 6 milyar YTL açık vermesi hedeflenirken, kurum, ilk 6 aylık dönemdeki harcamaları dikkate alarak bu rakamı yaklaşık 2.6 milyar YTL revize etti ve 8 milyar 598 milyon YTL'ye çıkarttı. Açığın artmasında, geçen yıl devreye giren ve devlet hastanelerinin SSK'lılara açılması, kamuda ortak ilaç alımı uygulaması ile 19 Şubat'ta uygulanmaya başlayan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin düzenlemenin etkili olduğu belirtildi.

Yılın ilk 6 ayı dikkate alarak yapılan hesaplamalara göre, 2005 yılında SSK'nın 22.4 milyar YTL'lik gelirine karşın, 31.1 milyar YTL gideri olacak. Kurum, bu durumda 8.6 milyar YTL açık verecek. Kurumun emekli ödemeleri dışında en büyük harcama kalemi olan sağlık harcamaları ise 8.7 milyar YTL olacak. Bu oran 2004 yılında sağlık harcamasının 6.4 milyar YTL olduğu gözönüne alındığında yüzde 36.6'lık bir artış anlamına geliyor. Sağlık harcamaları içinde ise 2004 yılında 2.4 milyar YTL olan ilaç harcaması geçen yıla göre yüzde 43 oranında artarak 3.5 milyar YTL'ye ulaşacak. İlaç harcamasındaki artışta SSK'lılara serbest eczanelerden ilaç almasına yönelik düzenlemenin etkili olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber