Şimşek: Yumuşak iniş başarıyla devam ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haziran ayı cari açık rakamlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yumuşak iniş sürecinin başarıyla devam ettiğini belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yumuşak iniş sürecinin başarıyla devam ettiğini belirterek, ''Haziran ayında cari açık kalemindeki düşüş daha da belirgin hale gelmiştir. Ekim 2011'de 78,5 milyar dolara ulaşan cari açık, Haziran ayında 63,5 milyar dolara geriledi. Böylece yıl sonu için öngördüğümüz 65 milyar dolarlık cari açık hedefinin şimdiden altına inmiş olduk'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bu olumlu gelişmelerin, Avrupa'da derinleşen borç krizine ve yılın ilk yarısında 125 doları gören petrol fiyatlarına rağmen gerçekleştiğini vurguladı. Krizden dolayı Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın yılın ilk yarısında yüzde 7 daraldığını hatırlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

''Yüksek petrol fiyatlarından dolayı sadece bu yılın ilk yarısında enerji ithalatına ödediğimiz fatura neredeyse 30 milyar dolara ulaştı. Bu olumsuz etkenler olmasa dış ticaretteki dengelenme çok daha hızlı olabilirdi. Zira enerji dışı cari açık şimdiden 12 milyar dolara geriledi.

Enerji dışı cari açık Haziran ayında 163 milyon dolar ile 31 ay sonra ilk defa pozitife döndü. Bunların yanı sıra cari açığın finansmanındaki olumlu gelişmeler de devam etmektedir. Finansman kalitesi bakımından önemli olan küresel doğrudan yatırım girişleri ile uzun vadeli krediler, Şubat 2010'da -5,1 milyar dolar iken, Haziran 2012'de 21,7 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan sıcak para olarak adlandırdığımız kısa vadeli borçlanma ile portföy yatırımları 2010-11 yıllarında cari açığın üçte ikisini finanse ederken bu oran yarının da altına inmiştir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber