Belediyecilere yurtdışı için İngilizce şartı olumlu karşılandı

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetimi kabul eden başkanlar yabancı dil şartında anlaşamıyor

İçişleri Bakanlığı'nın belediyelerin yurtdışı gezileriyle ilgili belirlediği kurallar başkanlardan olumlu tepki aldı. Ancak dil bilmeyen personelin yurtdışına gönderilmemesi kararı farklı yorumlandı.

İçişleri Bakanlığı'nın belediyelerin yurtdışı gezilerine getirdiği sınırlandırma, başkanlardan olumlu tepki aldı. Küçük belediyelerin yurtdışı gezilerinde har vurup harman savurduğunu ve bütçesine göre hareket etmediğini söyleyen belediye başkanları, yurtdışında yapılan toplantı, kongre, seminer ve panel gibi organizasyonlara yabancı dil bilen, alanında ihtisas sahibi personelin gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Belediyenin parasıyla yurtdışına giden bazı derneklerin ticaret yaptığını kaydeden Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, uygulama ile yurtdışı gezilerinin süzgeçten geçirileceğini ifade etti. Derneklerin düzenlediği yurtdışı gezilerinin yaygınlaştığını dile getiren Durak, önceden sistemin ucunun açık olduğuna dikkat çekti. Yurtdışına inceleme yapmak ve eğitim almak için giden görevlilerin bu ülkelerde ticaret yaptığını söyleyen Durak, ?İçişleri Bakanlığı, iyi niyeti kötüye kullananları engellemeye çalışmakta haklıdır.? dedi.

AB'ye uyum sürecinde belediye başkanlarının rahatça yurtdışına gidebildiğinin altını çizen Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, 3 ila 10 bin gibi küçük nüfusa sahip bazı belediye başkanlarının seyahatlere eş ve çocuklarını da götürmesinin İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdiğini söyledi. Yurtdışına giden personelin, iletişim kurabilmesi ve uluslararası düzeydeki projeleri incelemesi için yabancı dil bilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, uygulamanın gezileri kısıtlamadığını, sadece istismarın önüne geçmeyi amaçladığını hatırlattı.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yurtdışı gezilerinin valilik iznine göre yapıldığına dikkat çekti. Selami Öztürk, Belediye Yasası'na göre eş ve çocuğun yurtdışı gezilere götürülemeyeceğini belirtti.

Yabancı dil bilmeyen personelin yurtdışına gidemeyecek olmasını eleştiren Selami Öztürk, ?Örneğin fen işlerinden bir grup heyet yurtdışına bir tercümanla birlikte gidebilir. Yabancı dil bilmiyor diye yurtdışına gönderilmemesini doğru bulmuyorum. O zaman kamuya yabancı dil bilmeyen personel alınmasın. Yurtdışındaki bir programa katılmak için sadece yabancı dil yeterli değil.? diye konuştu.

Belediye birliklerinin ve derneklerinin, hizmet dışı faaliyetler için yurtdışına gönderilmemesini destekleyen Öztürk şöyle konuştu: ?Birlik ve dernekler, sektörler bu uygulamayı çok suiistimal ediyordu. Avusturya'ya, Amerika'ya gidiyor, 15-20 gün geziyorlardı. Tabii kendileri de gezilerden komisyon alıyorlardı.?

Herkesin bütçesine göre yurtdışına gitmesi gerektiğinin altını çizen Selami Öztürk, küçük belediyelerin bir hafta ila 10 gün yurtdışına gezi düzenlediğini, paraları ise har vurup harman savurduğunu söyledi. Öztürk, bu yüzden yurtdışı gezilerinin denetlenmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul'un Bağcılar ilçesinde 4 dönem belediye başkanlığı yapan Feyzullah Kıyıklık ise Öztürk'ün aksine yurtdışına yabancı dil bilmeyen ve ihtisası olmayan personelin görevlendirilmemesi yönündeki kararı destekliyor: ?Bu duruma bütün kurum ve kuruluşlar da dikkat etsin.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber