Sümela Manastırı'ndaki ayin sona erdi

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde bulunan Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayin sona erdi. İlki 2010 yılında yapılan ayine geçtiğimiz yıllara oranla katılımın azalması dikkat çekti. Yetkililer, özellikle Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin yurt dışından gelen turist sayısında azalmaya neden olduğunu belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sümela Manastırı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel izinle 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında gerçekleştirilen üçüncü kez yapıldı. Ayin için yurt içi ve yurt dışından gelen turistler, sabahın erken saatlerinde güvenlik görevlilerinin kontrolünün ardından manastıra alındı. Kısa bir süre sonra da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki din adamları manastıra geldi. İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Patrik Bartholomeos, dualar etti. Dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra Bartholomeos, manastırdakileri kutsadı. Ayin sırasında mum yakıp dua eden bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Ayine, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ile Rusya, Yunanistan ve Gürcistan ile yurt içinden gelen 200 kadar Ortodoks Hristiyan katıldı. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de ayini takip etti.

BARTHOLOMEOS'DAN DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇAĞRI

Fener Rum Patriği Bartholomoes, Rumca ve Türkçe yaptığı konuşmasında, yeryüzünden hiç kimsenin din adına birbirini kırmaya hakkı olmadığını söyledi. Sümela'da üçüncü kez ayin yaptıklarını hatırlatan Bartholomoes, bu tarih ibadeti mekanını yıllardır büyüklerinden dinleyerek uzaktan sevdiklerini ve dua ettiklerini anlattı. Allah'ın sonunda kendilerini Sümela'da dua etmeyi nasip ettiğini anlatan Bartholomoes, kendilerini bu izni veren devlet yetkililerine teşekkür etti. Ayinin üç yıldır Ramazan ayına denk geldiğini hatırlatan Bartholomoes, "Ayin üç yıldır Ramazan ayının bereketli ve manevi aTmosferine tesadüf etmişti. Bu isabet Anadolu'daki Müslüman ve Hristiyan'ların yüzyıllardır birlikte yaşama kültürünü de en güzel şekilde göstermektedir." dedi.

Herkesin kendi inancına uygun dini vecibelerini yerine getirebilmesi gerektiğinin altını çizen Bartholomoes, bunun için yeryüzünde herkese yetecek kadar yer ve mekanın bulunduğuna dikkat çekti. Yeryüzünde din adına kimsenin birbirine kırmaya hakkı olmadığına ifade eden Bartholomoes, Myanmar'da Müslümanları yapılan zulme dikkat çekerek, "Myanmar'da yaşananlar hepimizin kalbini yaralamadı mı? Buna rağmen yeryüzünde din adına yapılan zulümler devam ediyor. Biz din adamları ve devlet adamlarının çabalarına rağmen bu ayıptan kurtulamadık." ifadelerini kullandı.

Herkesi insanlığın huzur ve mutluluğu için dua etmeye ve tanımaya çağıran Bartholomoes, yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı'nı da tebrik etti.

(CİHAN)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber