Tüpraş: Otobüse binin!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüpraş vatandaşı tasarrufa çağırdı

Petrol fiyatlarının uzun bir süre 70 dolara yakın seviyelerde devam edeceğini söyleyen Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, tasarruf çağrısında bulundu.

Danış, özel otomobiller yerine tren ve toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini ve lüzumsuz yere trafiğe çıkılmamasını istedi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, 70 dolara doğru tırmanan petrol fiyatlarının şimdilik düşmesine imkansız gibi bakıldığını, fiyat artışının Türkiye'ye faturasının en iyimser bir tablo ile yılda 2-3 milyar doları bulacağını söyledi. Danış, petrol fiyatlarındaki yükselişte büyümelerin yanında rafineri darboğazlarının etkisi olduğunu, ABD'nin yeteri kadar rafinarj kapasitesinin olmamasının fiyatları artırdığını anlattı. Danış, Türkiye ve dünya ülkelerine petrolde tasarruf çağrısında bulundu.

YAKITI PAYLAŞIRDIK:

30 yıl öncesinde öğrenci olduğu dönemlerde otomobillere 2-3 kişi binip yakıt parasını paylaştıklarını söyleyen Genel Müdür Danış, ?Toplu taşım araçlarının kullanılması, trenle seyehat edilmesi, otomobillerin tek başına ve lüzümsuz trafiğe çıkarılmaması halinde mutlaka tasarruf sağlanacaktır. Bunu sadece Türkiye değil tüm dünya ülkeleri yapsın. O zaman belki fiyatların düşmesine etkisi olur' dedi.

ABD ETKİSİ:

Marmara Depremi'nin 6'ncı yıldönümü nedeniyle depremin merkez üssü Gölcük'te düzenlenen etkinliklere katılan Danış, petrol fiyatlarının 68 dolara kadar yükseldikten sonra biraz düştüğünü hatırlattı. Petrol fiyatlarındaki yükselişte büyümelerin yanında dünya ülkelerinde rafineri darboğazlarının etkisi olduğunu anlatan Danış şöyle dedi: ?Özellikle ABD'nin yeteri kadar rafinarj kapasitesinin olmaması fiyatları artırıyor. Suudi Arabistan kralının ölümü, arkasından olabilecek en küçük belirsizlik düşüncesi dahi fiyatların artmasına neden oluyor. İran ila olan tartışma da fiyatların artmasında etken oluyor. Şu anda fiyatların düşüp-düşmeyeceği konusunda tahmin yürütmek çok zor. Umarız düşer. Hiç olmazsa 45 dolarların altına düşer. Ama bu konuda fikir yürüten insanların çoğu da fiyatların yükseleceği yönünde tahmin yapıyor. Buna biraz da petrolü kullanan insanların hiçbir şekilde ekonomik davranmaması neden oluyor. Hiçbir ülke petrol kullanımında tasarruf yapmıyor.

FATURA KABARIYOR:

Tüpraş'ın geçen yıl ham petrole 6 milyar dolar ödediğini, Türkiye'de kendilerinin dışında petrol ithal eden kuruluşlar da olduğunu hatırlatan Danış şöyle devam etti: ?Tüpraş'ın aldığının dışında petrolü ürün olarak ithal eden şirketler de var. Bu 10 milyon tona varıyor. Bunun da bir bedeli var. Bütün bunları bir araya topladığımız zaman toplam 12.5 milyar dolarlık ürün artı petrol faturası ortaya çıkıyor. Bunun tahminen 2.5 milyar doları ihracat olarak geriye alındığından fatura 9.5-10 milyar dolar oluyor. Tüpraş'ın dışardan aldığı petrolün toplamı bu yıl 9.5 milyar dolara varacak. Ancak biz ihracatımızı olağanüstü arttırdık. Tahminen 1.5-1.6 milyar dolarlık ihracat yaptıktan sonra kalan 8.5 milyar dolar olacak. Benim hesabıma göre, geçen yıla göre Tüpraş'ın 2 milyar dolar daha fazla para ödemesi gerekiyor. Türkiye'nin ise bu görüşe göre 2-3 milyar dolar toplam ürünler dahil daha fazla para ödemesi gerekiyor.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber