Özelleştirme rekora koşacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2005 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005'te altın yılını yaşayan özelleştirme ERDEMİR ve TÜPRAŞ'ın da satışıyla 15 milyar doları aşarak kırılması zor bir rekora gidiyor. Özelleştirme yoluna çıktığı 1985'ten 2004 sonuna kadar 12 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, 19 yıllık özelleştirme gelirinin üzerine çıkmaya hazırlanıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yılbaşından bu yana satış veya devri tamamlanan kuruluşlardan 963 milyon dolar, ihalesi tamamlanmış imza aşamasında bulunan özelleştirmelerden 997 milyon dolar gelir elde etti.

İhalesi yapılan ancak devri henüz gerçekleşmeyen ihaleler ise 6 milyar 652 milyon doları buldu. Bunların başında Türk Telekom gelirken, onu TEKEL'e ait İkiz Kuleler izliyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3 milyar doları bulan Atatürk Havalimanı Terminal İşletmesi'nin 15 yıllığına kiraya verilmesi ile birlikte özelleştirme geliri (araç muayene istasyonları dahil) 11 milyar 583 milyon doları buluyor. 755 milyon dolar ile Mersin Limanı, 305 milyon dolarla Seydişehir Alüminyum özelleştirmesi ve 215.5 milyon dolarla Türkiye'nin ilk beş yıldızlı oteli İstanbul Hilton'un da satılması eklendiğinde bir yıllık gelir 13 milyar dolara ulaşıyor.

Gözler TÜPRAŞ ve ERDEMİR'de

Eylül ayında son tekliflerin alınacağı TÜPRAŞ ve ERDEMİR özelleştirmelerinin gerçekleştirilmesi halinde, özelleştirme rakamı kırılması zor bir noktaya çıkacak. Nitekim ERDEMİR ve TÜPRAŞ'ın ÖİB'nin elinde bulunan hisselerinin sadece borsadaki değeri 3 milyar doları aşıyor. Yabancı sermayenin yoğun ilgisiyle karşılanan ERDEMİR, toplam pazarın yüzde 36'sına sahip, TÜPRAŞ ise yüzde 74.3 ile Türkiye'nin bir numaralı kuruluşu. ERDEMİR'e talip yerli başvuru sahipleri arasında Ereğli Ortak Girişim Grubu ve Oyak bulunurken, yabancı katılımcılar arasında Kore, İngiltere, Fransa, Lüksemburg, Ukrayna ve Rusya kökenli dev şirketler yer alıyor. Geçen yıl 16.1 milyar dolar ciro yapan TÜPRAŞ'ın talipleri arasında ise Shell, ENI, Indian Oil, OMV Aktiengeselllschaft gibi devler var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber