Arıcılar Birliği Temsilcisi'nden sahte bal uyarısı

Suşehri Arıcılar Birliği Temsilcisi Servet Köylü, vatandaşları sahte bala karşı uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Servet Köylü, vatandaşları ucuz baldan uzak durmalarını tavsiye ederek şu bilgileri verdi: " 5 liraya-10 liraya bal olmaz. Bir kilo bal en az 25 ile 30 lira olmalıdır. Ucuz bal, şekerli baldır. Vatandaşımız sahte bala karşı mutlaka tanıdığı kişilerden bal almalıdır." şeklinde konuştu.

Doğal, saf bal hakkında bilgi veren Köylü, şöyle konuştu: "Bal alırken rengi ölçü değil. Çok dolu, aşırı beyaz ballardan uzak durulmalı. Balın kendi bildiğimiz rengi vardır. Fakat yöresine göre değişebilir. Balın en büyük özelliklerinden birisi kokusudur. Süzme kavonoz balı açtığınızda bal kokusu sizi karşılayacaktır. Çiçeğin kevenin, kekiğin kokusunu hissedersiniz. Yüzde 100 balı anlamak için bir çıta balın yüzeyi sırsız ve yarım çerçeve şeklinde olmalıdır. Arı tarafından hepsi doldurulmamış bal hakiki saf baldır. Süzme bal ise 1 ay sonra kavanozun içinde donuyorsa hakikidir."

Şekerin arıya kışın kendini beslemesi için verildiğini anlatan Köylü, "Arıya kendini beslemesi için şeker verilir. Ortalama bir çıta yerli üretim bal 2.5-3 kilo gelir. Yıllara bağlı standart bir üretim olmuyor. Fakat bir kovanda 10 ile 30 kilo arası yıllara göre değişen üretim oluyor. Profesyonel arıcılık yapan insan sayısı az. Genelde ek iş olarak arıcılık yapılıyor." diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber