Malatya'nın kültür birikimi kitaplaştırılıyor

Malatya Valiliği'nin başlattığı 'Malatya Kitaplığı Projesi' kapsamında kentin tarih, sanat tarihi, folklor ve edebiyat alanlarındaki kültür birikimi kitaplaştırılıyor. Proje kapsamında ilk etapta 5 eser basılarak kültür dünyasına kazandırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yayımlanan kitaplar Malatya Valiliği'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya'nın kültür birikimini bir külliyata dönüştürmek amacıyla, 100 kitabın hazırlanmasını ve basımını içeren 'Malatya Kitaplığı Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirtti. Projeyle Malatya'nın tarih, sanat tarihi, folklor ve edebiyat alanlarındaki kültür birikimini çeşitli başlıklar altında kitaplaştıracaklarını anlatan Saran, ''Proje üzerinde uzun bir süredir çalışıyorduk. Ekibimizin yoğun gayretleriyle oluşan ilk 5 eser basıldı. Bu kitapların isimleri şöyle: Battalname, Malatya Bibliyografyası, Malatya Ressamları, Malatya Masalları ve Malatya Öyküleri.? dedi.

Bunun ardından Malatya Prestij kitabının geleceğini aktaran Saran, ?Bu kitapta şehre başka bir yerden gelen yabancılar için Malatya'yı tüm boyutlarıyla öğrenme imkanı sunulacak. Görselleriyle her yeri anlama imkanı sunulacak.? ifadesini kullandı.

Projeyi çok önemli gördüklerini vurgulayan Saran, şöyle devam etti: ?Kalkınma için gerekli yatırımlar yapılabilir. Birçok şey sağlanabilir. Ama geçmişten gelen değerleri kaybederseniz hafızanız kaybolmuştur. Bu proje geçmişten günümüze ulaşan belge bilgi, fotoğraf, vesikaların arşivlenmesi, bir araya getirilmesi anlamını taşıyor.?

Kitaplardan ilk 60'ının yazar, konu içerikleri ve başlıklarının belirlendiğini, basım planlarının yapıldığını bildiren Saran, bu kitapların kaynağının da ayrıldığını söyledi. Proje kapsamında basılacak kitapların resmi kitap formatı ve kimliğinden uzak, estetik bir kapak ve sayfa tasarımıyla çıktığını dile getiren Saran, kitapların yoğun ilgi gördüğünü aktardı.

Kitaplar için çok yoğun bir çalışma yapıldığını anlatan Saran, ?Malatya ile ilgili elinde belge, bilgi bulunan herkese ulaşıldı. Kılı kırk yararcasına araştırma yapıldı. O şekilde bu bilgiler bir araya getirildi. Öyle üstünkörü bir çalışmayla değil, itinayla üzerinde çalışılarak kitaplar basıldı. 3 binden fazla fotoğrafa ulaşıldı. Ortada vadede 100 kitaptan oluşacak şekilde tasarlandı proje.? diye belirtti.

İlk kitapların ardından Malatya Yemek ve Mutfak Kültürü, Malatya Prestij Kitabı, Kültür Envanteri, Siyah Beyaz Fotoğraflarla Malatya, Malatya Turizm Rehberi, Malatya Sözlüğü, Dört Mevsim Malatya, Akçadağ Öğretmen Okulu, Sultansuyu Harası, Malatya Çocuk Oyunları, Şehri Divanı, Malatya Efsaneleri, Şemsi Belli, iki cilt Malatya Tarihi, Selçuklular Zamanında Malatya, Malatya'da Ziyaret Yerleri, Türk İslam Dönemi Mimari Eserleri adlı kitapların basılacağını ifade eden Saran, proje kapsamında 8 kişilik yazar, edebiyatçı ve eğitimcilerden oluşan bir komisyon oluşturduklarını ve komisyonun kitapların basımı için çalışma yaptığını anlattı.

Vatandaşların bu kitapları kitabevlerinde bulabileceğini, ayrıca Malatya İl Halk Kütüphanesi ve okulların kütüphanelerinde de bu eserlerden bir bölüm oluşturulacağını kaydeden Saran, sözlerine şöyle devam etti: ''Resmi sorumluluğun ötesinde, bir gönül borcu ve kişisel bir vecibe olarak üstlenilmesini gerekli gördüğümüz ilk 60 kitabı tamamlama görevini kitaplık komisyonu ile uzaktan dahi olsa yerine getireceğiz. İlk kitapların basımı sırasında ekibimiz büyük özveri gösterdi. Ben geceleri bizzat tashih ile uğraştım.''

Kitapların yayım finansmanını bağışlar yoluyla karşıladıklarını ifade eden Saran, ?Fırat Kalkınma Ajansı, işadamları ve hayırsever vatandaşların destekleriyle kitapları basıyoruz. Bu çalışma ile Malatya Türkiye'ye örnek olacaktır. İlimizi farklı yönleriyle inceleme-araştırma konusu yapan, zengin tarihini ve kültürel birikimini, sosyoekonomik yapısını, coğrafi ve doğal zenginliklerini tanıtma potansiyeline sahip kitaplardan oluşturulacak." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber