Suriye'de savaştan kaçtı, Türkiye'de kalp ameliyatında bir ilki yaşadı

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Bölümü'nde, yaşları 8 ve 9 olan aort kenarı eksik iki çocuğun kalp deliği, Türkiye'de ilk kez, ?Transkateter ASD Kapama' yöntemi ile tedavi edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ameliyatın uygulandığı çocuklardan birisinin Suriye'deki çatışmalardan kaçarak ailesiyle Gaziantep'e gelen 8 yaşındaki Suriyeli Türkmen Emine Aşkar'ın olması dikkat çekti.

Türkiye'de her yıl, hem aort kenarı eksik hem de kalbi delik yaklaşık 600 çocuk için tek seçenek olan açık kalp ameliyatı yapılıyor. Yaklaşık bir saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan 'ASD Kapama' yöntemi artık aort kenarı eksik çocukların kalp deliğinin kapatılmasında da uygulanabilecek. Dünyada 2012 yılı başında uygulanmaya başlanan bu yöntem, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te 8 yaşındaki Suriyeli Emine Aşkar ve 10 yaşındaki Kadir Karakaş'a yapıldı.

Pediatrik Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Osman Başpınar ve ekibi tarafından uygulanan ?Transkateter ASD Kapama' ameliyat, 8 yaşındaki Suriyeli Türkmen Emine Aşkar ile Gaziantepli 10 yaşındaki Kadir Karakaş'a başarıyla gerçekleştirildi.

Ameliyat sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başpınar, ?Bu gün Türkiye'de ilk defa farklı bir cihaz kullandık. Bu cihazın, kenarları eksik olan delikleri kapatmada üstünlüğü var. O yüzden kullanımının Türkiye'de önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz. Deliklerin bu şekilde cihazla kapatılması hasta için büyük bir rahatlık sağlıyor. O yüzden bu cihazın ve diğer cihazların kullanımının Türkiye'de giderek artacağını düşünüyoruz.? şeklinde konuştu.

Suriye'nin Lazkiye bölgesinde oturan Suriyeli Türkmen Abdullah Aşkar, ülkesinde yaşanan olaylardan dolayı kızını tedavi ettiremediğini belirterek, ameliyatın gerçekleşmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber