Türkiye'nin en büyük metrosu/ Video

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'ye yılda 1 milyar 153 milyon TL tasarruf sağlayacak metro hattı açıldı.

Başbakan Erdoğan, "Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Şimdi ilk yılda 572 otobüs, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz" dedi. Seferler bayramda ücretsiz.

Dünyanın en hızlı kazılan tüneli unvanına sahip 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu, Ramazan Bayramı'nda seferlere başladı.

Yapımı 7 yıl süren metorununu bayram öncesi birmüjde olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, bayram boyunca seferlerin de ücretsiz yapılacağını açıkladı. Kadıköy-Kartal arasında 32 dakika sürecek olan seferin açılışını Başbakan Erdoğanyaptı. Komuta merkezinden yönetilen ve sürücüsü olmayan metronun ilk seferine de katılan Erdoğan, duraklar ve hız ile ilgili bilgi verdi. En fazla 80 kilometre hızla gidebilen hatta 16 durak bulunuyor.

ULAŞIMA 24 MİLYAR BÜTÇE

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bütün kentlerin ortak sorununun ulaşım olduğunu söyledi. 1994'ün Türkiye'de yerel yönetimlerde milat olduğunu belirten Topbaş, "2023'ü hedef alan İstanbul master planlarını yaptık. 52 milyarın 24.3 milyarını ulaşıma ayırdık.

44.1 kilometreyle aldığımız raylı sistem bugünkü açılışla birlikte 102 kilometreye ulaştı. Dünya yerel yönetmleri arasında metroya 10 milyar civarında yatırım yapan tek şehir İstanbul'dur.

2016'da günde 7 milyon insanın raylı sistemi kullanır hale gelmesini istiyoruz. Bir miladdır. Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımının açılışını yapıyoruz" dedi.

Pendik Kaynarca hattının da hizmete girmesi ile metronun günde 1,5 milyon insana hizmet vereceğin anlatan Topbaş, çevreci, zaman kaybını ortadan kaldıran proje için 'çifte bayram' ifadesini kullandı.

100 YILLIK İHMAL VAR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un 1876'da Sultan Abdülhamid'in Karaköy Tünel arasındaki sistemi ve Londra'dakiyle birlikte raylı sisteme başlayan ilk şehir olduğunu hatırlatarak "Maalesef 100 yıllık ihmalin arkasından 1990'lı yıllara kadar Tünel-Karaköy dışında hiçbir yapılmamaış. Belediye başkanlığınız döneminde deniz ve raylı sistem projeleri bugünmeyvesini veriyor. 1994'te 15 kilometre ile devraldığınız. 2004-2012 de bunun üzerine 52 kilometre daha ilave edildi. Marmaray ile birlikte 180 kilometreye ulaşacak. Buhâlâ İstanbul için yeterli değil. Londra 450 km raylı sisteme sahip" diye konuştu. Yıldırım raylı sistmeler ve Marmaray ile Avrupa-Asya arasında entegresyonun da tamamlanmış olacağını belirtti.

BAYRAM ÖNCESİ MÜJDE

Başbakan Erdoğan rahmet, bereket ayının adeta şerefiye gününde olduğunu söyledi. Açılışın bayram öncesi birmüjde olduğunu söyleyen Erdoğan 7 yıl önce 29 Ocak 2005'te temelini attığı açılışını yaptığımetroda emeği geçenlere teşekkür etti.

22 kilometrelik ve yerin 40 metre altındaki hatta 90 saniyede bir iki taraftan araç hareket edeceğini belirten Erdoğan, "Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kullanacağını tespit ettik. Daha sonra Yakacık, Pendik, Kaynarca'ya kadar uzatıyoruz. Bu hattın da yüzde 85'i tamamlandı. Toplam maliyet 3,1 milyar Türk Lirası. Metrobüse ve oradan da Avrupa yakasına geçmek mümkün olacak. Kadıköy-Kartal 29 dakika Kartal-Üsküdar 35 dakika olacak. Yenikapı 47 dakika Taksim 55,Otogar 66, HacıOsman 79 dakikada ulaşılabilir olacak" diye konuştu.

1 MİLYAR TASARRUF

Anadolu yakasındaki ilk metronun teknolojik altyapısı bir devrim olduğunu belirten Erdoğan, detayları şöyle aktardı: "Makinist yani sürücü bulunmayacak. Kumanda merkezindeki operatör mause hareketleri ile bu trenleri yönlendirecek. Güvenlik sistemleri uluslararsı sistemleri kuruldu test edildi. Bilgi ekranları, uyarı, acil durumsistemleriyle dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşaa edildi. Kişi başına yıllık 15 gün zaman tasarrufu yapılacak. Akaryakıt, bakım, yol bakım, onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Türkiye'ye yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız. Bu hat yapılmasaydı her yıl 32 otobüs 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Tamtersine ilk yılda 572 otobüs 1227 miniübüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz. Bu da tarfikte çok büyük bir rahatlamayı sağlayacak."

DURAKLARI ERDOĞAN ANONS ETTİ

Kadıköy meydanda vatandaşların da katılımıyla gerçekleşen açılış törenindeki konuşmaların ardından Erdoğan, metronun ilk seferine katıldı. Durmadan Kartal'a giden metroda anons yapan Erdoğan hız ile ilgili bilgiler verdi. Erdoğan Kartal'da kendisini bekleyen vatandaşları selamlayarak kısa bir konuşma da yaptı.

YOLCULUK SÜRELERi

Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri şöyle olacak:

Kartal'dan-Kadıköy'e...............32 dakika

Üsküdar'a..............................35 dakika

Yenikapı'ya............................47 dakika

Taksim'e................................55 dakika

Otogar'a.................................66 dakika

Hacıosman'a..........................79 dakika

Havalimanı'na........................ 79 dakika

Olimpiyat Stadı'na...................89 dakika

22 kilometre 16 istasyon

Toplam Güzergâh Uzunluğu......... 21 bin 663 metre

Toplam Tünel Boyu..................... 56 bin 150 metre

Toplam Ray Uzunluğu..................48 bin 572 metre

İstasyon Sayısı............................16

İSTASYONLAR: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe,Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane, Adliye, Soğanlık, Kartal

Onarım eleştirisine tepki

Başbakan Erdoğan, köprülerde yapılan bakım ve onarım çalışmaları dolayısıyla İstanbul'da yaşanan trafik sıkışıklığına da temas etti. Erdoğan eleştirilere şöyle yanıt verdi: "Tamir bakım sebebiyle trafikte sıkıntılar yaşandı. AK Parti hizmet siyaseti yapıyor kadrosu sizin hizmetkarınız efendiniz değil. Bakanlığımız başlattı. Sıkıntı oldu ama neticede bu işin huzuru sigortası tüm İstanbulluyadır. Bunlar yapılmayıp da bunun aklımıza getirme istemediğmiz bir bedeli olursa bunu ne ile izah edeceğiz.

3,1 MİLYAR TL'Yİ AŞTI

* 1 milyon 266 bin kişilik günlük yolcu taşıma kapasitesine sahip hatta yer alan trenler saatte maksimum 80 km hıza ulaşabiliyor.

* İstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar başlangıçta 2.5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek.

* Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 milyar TL'yi aştı. Hat, 22 km uzunluğunda ve yerin 40 metre altında inşa edilen 16 İstasyondan oluşuyor.

* Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.

* Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.

* Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma var.

* Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.

* Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.

*l Kapı üstlerinde aracın hangi istasyona gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösterilecek.

TÜRKİYE'YE ÇAĞ ATLATACAK PROJELER

KARAYOLU

* Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi: Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprüyle aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak. Otoyol uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Projenin ihalesi 10 Ocak 2012'de yapılan projenin 2013'te bitirilmesi planlanıyor.

* Kuzey Marmara Otoyolu Projesi: 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında, yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü, 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 adet viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 adet tünel, 209 adet köprü, 18 adet gişe alanı, 5 Otoyol Bakım İşletme Merkezi, 7 servis alanı ve 7 park alanı yer alacak. Proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arasındaki mesafe 140 kilometre kısalmış olacak. 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresi 3.5-4 saate inecek. Proje 2015'te tamamlanacak.

* Karadeniz Sahil Yolu Projesi: Samsun'dan başlayıp Sarp Sınır Kapısı'nda sona eren 542 kilometrelik bir şeridi kapsayacak. Proje ile ilgili ilk büyük ihale, 1987 yılında yapıldı. Sahil yolu 8 Nisan 2007 pazar günü Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

* Marmaray Projesi: İstanbul Boğazı'na yapılan proje 29 Ekim 2013'te iki kıtayı birleştirecek. İstanbul'un iki yakasını denizin altından sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği karayolu ile birleştirecek Karayolu Tüp Tüneli ise 2015 yılında hizmete girecek. Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek 14,6 kilometrelik proje, Avrupa yakasında Florya-Sirkeci sahil yolunun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolunun Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek.

10 otoyol ihale aşamasında

4 yıl içerisinde Yap İşlet Devret modeliyle Kuzey Marmara Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Ankara-Samsun Otoyolu, Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu (Çanakkale Boğaz geçişi köprüsü dahil), Ankara-İzmir Otoyolu, Sivrihisar-Bursa Otoyolu, Şanlıurfa- Habur Otoyolu ve Diyarbakır bağlantısı ve Afyonkarahisar-Antalya Otoyolu ihale edilecek.

DEMiRYOLU

* Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı: Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının ilk etabı olan Ankara-Eskişehir kesimi 2009 yılında hizmete açıldı. Bakanlık hattın tümünü 2013 yılında tamamlamayı hedefliyor. Eskişehir-İstanbul hattının tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresi yaklaşık 3 saate inecek.

* Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı: Hattı Başbakan Erdoğan 23 Ağustos 2011'de hizmete açtı. 212 km uzunluğundaki hat 4.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Hat ile iki il arasındaki mesafe 1 saat 30 dakikaya indi. 250 km hıza uygun olarak çift hatlı elektrikli sinyalli hattın uzunluğu 306 km. Proje kapsamında 7 köprü, 27 üstgeçit, 83 altgeçit, 143 menfez, 2 bin 30 metre uzunluğunda bir tünel yapıldı.

* Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı: 2008 yılında Yerköy-Sivas arası altyapı yapım ihalesi yapılıp ve imalat çalışmalarına başlanıldı. Ankara (Kayaş)- Yerköy arasının uygulama projeleri Hızlı Tren İşletmeciliğ'ni sağlayacak standartlara sahip olmadığından proje revizesi yapılmak üzere, 2010 yılında tekrar ihale edilip proje çalışmalarına başlanıldı. Projenin 2015'te hayata geçmesi planlanıyor. YHT'ler, projelerin hayata geçmesiyle Ankara-Sivas, İstanbul-Sivas, Ankara- Afyonkarahisar, Ankara-İzmir, Ankara- Bursa ve Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars ile Halkalı-Bulgaristan arasında da sefer yapacak.

HAVAYOLU

* Çukurova Bölgesel Havaalanı Projesi: Projenin temeli 15 Aralık 2011'de atıldı. Çalışmaları devam eden projenin 2014'ün mayıs ayında bitirilmesi hedefleniyor.

* Ordu-Giresun Havaalanı Projesi: Ordu-Giresun Havaalanı'nın temeli İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla 22 Temmuz 2010 tarihinde atıldı. Havaalanının 2013 sonunda tamamlanması hedefleniyor. Proje ile Türkiye'de ilk defa bir havaalanı denize kurulacak.

* İstanbul'a 3. havaalanı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin beş aylık çalışmasının ürünü olan havalimanının Karadeniz sahiline kurulmasına karar verildi. İlk etapta 100 milyon yolcu kapasiteli düşünülen havalimanı Başbakan'ın talimatıyla 120 milyona çıkarıldı. Arnavutköy-GöktürkÇatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3.500 hektarlık bölgeye yapılacak havaalanının 6 pisti bulunacak. Dış dokusu Edirne'deki Selimiye Camii'nin İslam-Osmanlı motifinden esinlenerek yapılacak havalimanının, 3. köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor.

SERBEST ÖZDEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber