Ziyaretçisi gelmeyen huzurevi sakinleri bayramı buruk geçiriyor

On bir ayın sultanı Ramazan'da oruç tutan Müminler bayram günlerinde birbirleriyle kucaklaşarak ayrı bir mutluluk yaşıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun bir süre yakınlarından ayrı kalan huzurevi sakinleri ise bu günleri daha bir heyecanla bekliyor. Huzurevi sakinleri, bayramlarda en çok da çocukları ve torunlarının yolunu gözlüyor. Ziyaretçisi gelmeyen yaşlılar için bayramlar oldukça buruk geçiyor. Tam 10 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi Fethiye Dörtçelik Huzurevi'nde kalan Süleyman Kanat, ?Her bayramda gözüm yollarda, ama ziyaretçim gelmiyor.? diyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Fethiye Dörtçelik Huzurevi'nde 187'si erkek 82'si kadın toplam 260 yaşlı kalıyor. Emekli geliri olanlardan 275 ile 480 lira arasında aidat alınıyor. Hiçbir geliri olmayan yaşlılar ise ücretsiz olarak huzurevinde kalıyor. Huzurevi sakinlerini bugünlerde tatlı bir telaş sardı. Ziyaretçisi gelecek olanlar odalarını temizleyip hazırlık yaparken, yıllardır bayram gününü akrabaları ve yakınlarından yoksun geçirenler de var.

Bayramlar, özellikle kimsesi olmayan yaşlılar için farklı bir anlam taşıyor. Bayramlarda evlatları, yakınları ve sevdiklerinin özlemini duyuyorlar. Hayat arkadaşlarını kaybeden, yakınları olmayan ve çeşitli nedenlerle akrabalarıyla görüşmeyen yaşlıların eş, çocuk ve torun özlemi bayramlarda daha ağır basıyor.

Tam 10 yıldır huzurevinde kalan 87 yaşındaki Süleyman Kanat, ziyaretçi hasreti çekenlerin başında geliyor. Aslen Bilecikli olan Kanat, yıllardır pazarcılık yaparak geçimini sağlamış. Hiç evlenmeyen Kanat, yaşı ilerleyince ayakta kalmakta zorlanınca 2000 yılında Bursa'da huzurevine yerleşmiş. Beslenmeden sağlığa her türlü ihtiyacı huzurevi yönetimince karşılanan Kanat bugünlerde oldukça buruk. Arkadaşları, bayramda gelecek ziyaretçileri için bin bir türlü hazırlık yaparken o yine bayramı yakınlarından ayrı kutlayacak olmanın hüznünü yaşıyor.

"ÇOK İSTERDİM, AMA GELMİYORLAR"

Bayramda ziyaretçisinin gelmesini çok arzuladığını anlatan Süleyman Kanat, ?Bir ziyaretçim olmasını çok isterdim. Arkadaşlarımın çocukları, torunları geliyor. Huzurevi bayram günleri cıvıl cıvıl oluyor. Adeta panayır havasındaki o ortamda ben yine yalnız kalıyorum. Sivil toplum örgütleri ve gençlerin ziyaretleri oluyor, ama benim tek bir yakınım bile gelmiyor. Keşke gelseler. Gençlere sesleniyorum, anne ve babalarının kıymetini bilsinler. Bilsinler ki, yarın büyüdüklerinde çocukları da onların kadrini kıymetini bilsin. Arkadaşlarımın çocukları ve akrabaları gelince içim burkuluyor. ?Keşke benim de gelse' diyorum ama değişen bir şey olmuyor.? diye konuşuyor.

58 yaş üstündekilerin kabul edildiği huzurevinde ziyaretçi hasreti çekenlerden biri de 63 yaşındaki Süleyman Arput. Bursa'nın Orhaneli ilçesinde çiftçilik yaparken ayakta durmakta zorlandığı için geldiği huzurevinde 5 senedir bayramlarda ziyaretçisi gelmemesinin burukluğunu yaşıyor. Arput şunları ifade ediyor: ?Hiç evlenmedim. Ağabeyim var, yeğenlerimiz var. Bayram günleri gözlerim yollarda bir yakınımın gelmesini bekliyorum, ama gelmiyor. Burada her türlü ihtiyacımız karşılanıyor, bununla birlikte gençlerimiz anne ve babalarına sahip çıksın. Bizi büyütüp, yetiştiren, derdimizi dert edinen anne babalarımızın kıymetini bilelim. Burada ihtiyaçlarımız karşılansa da bir nevi gurbet oluyor. Çünkü akrabalarım ve yakınlarımız bize uğramıyor. Hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Sadece güler yüzlü bir akrabamın ziyaret etmesini çok isterdim.?

SENEDE BİR GÜN GELİYORLAR

91 yaşındaki Ali Saydam ise bayram günü ziyarete gelemeyen akrabalarına küsmüyor. ?Fırsat bulsalar gelirler' diyen Saydam, bayramların ziyaretle daha da güzelleştiğini söylüyor. Saydam, ?Kardeşlerim fırsat buldukça geliyorlar. Gelemedikleri zaman da onlara darılmıyorum. Çünkü herkesin işi gücü var.? diye belirtiyor.

86 yaşındaki Ahmet Gülgönül'ün iki çocuğunun her sene kendisini ziyarete geldiğini anlatıyor. Gülgönül, ?Çocuklarım her sene torunlarla birlikte geliyor. O zaman dünyalar benim oluyor. Bayram günlerinde hiçbir yakını gelmeyen arkadaşlarımız oluyor. O mutluluk günlerinde yalnız kalmak gerçekten çok zor.? ifadesini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber