Teknolojinin uğramadığı berberde nostaljik tıraş

Utku Uçrak - Muğla'da 52 yıl önce çırak olarak başladığı berberlik mesleğine hala eski tıraş aletlerini kullanarak devam eden 65 yaşındaki Bekir Aşık, 42 yıldır da müşterilerine aynı yerdeki 8 metrekarelik dükkanında hizmet veriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihi Arasta Çarşısı'nın Şadırvan mevkisindeki 42 yıllık işyerinde elektrikli berber aletlerini kullanmadan, mesleğe başladığı aletlerle müşterilerini tıraş eden Aşık, yılların verdiği ustalığı eski berber aletleriyle birleştiriyor.

8 metrekarelik işyerinde tek koltuğu bulunan Aşık, eskidikçe sadece koltuğunun kaplamasını değiştiriyor. Dükkanının dekorasyonunu da uzun yıllardır değiştirmeyen Aşık, dükkanında sadece Türk sanat müziği dinliyor.

Meslek hayatında yarım asrı geride bırakan Bekir Aşık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 52 yıl önce çırak olarak başladığı berberliği severek yaptığını, 42 yıldır da aynı yerde elektrikli berber aletlerini kullanmadan mesleğini devam ettirdiğini söyledi.

"Günümüzün berber aletleriyle herkes tıraş yapar" diyen Aşık, eski tıraş aletlerini kullanıldığını duyan birçok vatandaşın merak ederek kendisine tıraş olduğunu anlattı.

Müşterilerinin genellikle 45-50 yaşın üzerinde olduğunu belirten Aşık, aynı dükkanda yıllar önce damat tıraşını yaptığı ve hala kendisinde tıraş olan çok müşterisi olduğunu ifade etti.

Mesleğine 52 yılını verdiğini dile getiren Aşık, "Bir gün dahi başka bir iş yapmak aklımın ucundan bile geçmedi. Ancak günümüzde bu işi uzun yıllar götüren meslek erbabı çok az sayıda var. Alışkanlık olduğu için de mesleğime başladığım aletleri değiştirip yenilerini almadım. Kullandığım eski aletlerle meslektaşlarıma örnek olduğumu düşünüyorum" dedi.

-5 çırak yetiştirdi, hiçbiri mesleğe devam etmiyor-

Bekir Aşık, meslek hayatı boyunca 5 çırak yetiştirdiğini belirterek, ancak yetiştirdiği tüm çırakların daha sonra bu işi bıraktığını, bugün başka işlerle uğraştıklarını ifade etti.

Dini bayramlardan önce tüm eski müşterilerinin Bayram öncesi tıraşı olmaya geldiğini dile getiren Aşık, bir gelenek haline gelen Bayram tıraşını Muğla'da 7'den 70'e herkesin uyguladığını kaydetti.

34 yıldır aynı berberde tıraş olduğunu söyleyen Muammer Gazezoğlu ise geçen süre zarfında berberini ve tıraş stilini hiç değiştirmediğini anlattı.

Gazezoğlu, damat tıraşını da Aşık'a olduğunu vurgulayarak, "Berberim uzun yıllardır aynı işyerinde ve aynı tıraş aletleri ile tıraş yapıyor. Çocuklarımı da hep buraya getirdim. Bundan sonra da berberimi değiştirmeyi düşünmüyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber