Köylü kadınlar, güneş ocaklarını sevdi

Ömer Sarı - Şahin Özmen - Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde kadınlar, çanak tipi güneş ocaklarıyla yemek yapıp, sebze ve meyve kurutuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje kapsamında köye ilk olarak kurulan 5 güneş ocağından talep eden köylü kadınların artması üzerine, 36 evde daha çanak tipi güneş ocağı kuruldu.

Kerkenes ve Şahmuratlı Köyünü Tanıtma, Güzelleştirme Derneği Başkanı Nurdan Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin 2004 yılında kurulduğunu, ardından da ekosistemden yararlanmak için hazırlanan proje ile tanıştıklarını söyledi.

Köylerine 2007 yılında kurulan güneş ocaklarına köylü kadınların alıştığını dile getiren Erciyas, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Odtü) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından kurulan çevre dostu ocakların ilk olarak 5 haneye kurulduğunu, ancak kadınların talebi üzerine ocak kurulan hanelerin 36'ya ulaştığını kaydetti.

Bu sayede enerji tasarrufu sağladıklarını anlatan Erciyas, "Proje köyümüz için Tarihi Kerkenes Projesi ekibi Odtü Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Françoise Summers tarafından düşünüldü. İlçemizin güneşten yararlanma süresi oldukça yüksek. Bunu değerlendirmek için güneş ocaklarını köyümüze kurdular. Güneşe göre otomatik olarak yön değiştiren Ocaklar 500 liradan, manuel olanlar ise 150 liradan satışa sunuldu. Fırsatı değerlendirerek hemen herkes ocaklardan aldı" diye konuştu.

-20-25 dakikada yemek hazır-

Ocaklarda doğal ortamda yemek pişirdiklerini anlatan Erciyas, güneş enerjiyle çalışan mini bir fırın da kurulduğunu, yapılan yemekler ve gözlemelerin soğumaması için güneş fırınlarını kullandıklarını kaydetti.

Yemeklerin güneş ocaklarında gecikmediğini vurgulayan Erciyas, şöyle dedi:

"Hiç tüp kullanmadan yemeğimizi dakikasında yapıyoruz. Güneş ısısı daha çabuk yemeği hazırlıyor. Çok değerli bir makine. Yemeğe oldukça lezzet veriyor. Yemeklerin her çeşidini, et türü, güvece kadar yapıyoruz. Suyumuz da yanında olduğu için bulaşık suyunu dahi ısıtıyoruz. Yarım saate bir yemek pişiriyoruz. Et yemekleri 20-25 dakika sürmüyor. Kuru fasulye 20 dakikada haşlanıyor, 30 dakikada pişiyor. Bu Ocaklar hayatımızı kolaylaştırdı. Hiçbir masraf olmadan yemeğimizi yapıyor, sebzelerimizi kurutuyoruz."

Güneş enerjisini ısınma, temizlik, yemek pişirme, fırın, sebze kurutma gibi bir çok alanda kullandıklarını vurgulayan Erciyas, sistemin basit kurulduğunu ve çok güzel yemeklerin hazırlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

-Çanak tipi güneş ocakları-

Güneş ışınlarından gelen ısıyı iç yüzeyi parlak çanak vasıtası ile çanak odağına yerleştirilen tencere tabanında ısı enerjisine dönüşme işlemi, güneş ocakları ile yapılıyor. Güneş ışınlarını tek bir noktada toplayarak elde edilen ısı ile pişirme işlemi gerçekleştiriliyor. Yakıtsız ve ekonomik olan Ocaklar, ormanlarda tahribatı önlemeye ve ailelerin tasarruf yapmasına yardımcı oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber