Turunçgillerde çeşit ve anaç geliştirme projesi

Erdemli'de, "Turunçgillerde Sektörel Gelişim ve İhracat Şansını Artıracak Çeşit ve Anaç Geliştirme Projesi" kapsamında toplantı düzenlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2012 20:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje koordinatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr Turgut Yeşiloğlu'nun yaptığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destek verdiği proje, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde masaya yatırıldı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün de yer aldığı 5 milyon lira bütçeli proje ile Turunçgil sektörünün yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmayı ve bir Türk Turunçgil markasının oluşmasına zemin hazırlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, toplantıda, Akdeniz ülkeleri içerisinde ihracat bakımından 3. sırada yer alan Türkiye'nin acilen yeni Turunçgil çeşitlerine ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlatılan proje ile önemli bir hamlede bulunduğunu ifade eden Yeşiloğlu, "Bu girişim önemli bir kaynak, Turunçgil sektörünün ihtiyacı olan Ar-Ge faaliyetlerine yönlendirilmesini sağlanmaktadır" dedi.

Sektörün çeşit yelpazesi bağlamında yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırılması ve bir Türk Turunçgil markasının inşa edilmesine zemin hazırlanmasının hedeflendiğini belirten Yeşiloğlu, şunları kaydetti:

"Üzerinde 5 yıldır çalışılan projenin temel amacı, Türkiye Turunçgil endüstrisinin gelişim ve ihracat şansını arttırmak için portakal, mandarin, tangor, tangelo, limon ve altıntop çeşitleri ile yeni anaçlar geliştirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Ar-Ge çalışmaları yapılamaktadır."

Muhabir: Derviş Çömez/Veli Gürgah

Yayıncı: Süleyman Tıraş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber