Servet değil vergi sorgusu

Haber Giriş : 21 Ağustos 2005 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye açıklama yaptı: Bankada kimin ne kadar parası var, bizi ilgilendirmiyor. Sadece şüpheli hesap sahiplerinin vergisini inceliyoruz

21.08.2005

Maliye Bakanlığı'nın banka hesaplarına başlattığı büyük gözaltına tepkiler büyüyor. Bakanlığın, İstanbul'da 50'ye yakın hesap uzmanı ve gelirler kontrolörüyle başlattığı uygulamaya maruz kalan çok sayıda hesap sahibi, dün gün boyu VATAN'ı arayarak sıkıntılarım dile getirdi.

Bakanlığın bankalardan tüm kasa kiralama işlemleri de dahil 10 milyarın üzerindeki çek ve senet tahsilatı, menkul kıymet alış satış işlemleri, TL ve döviz teminat mektupları, 15 milyar liranın üzerindeki döviz alış, satış, yurtiçi, yurtdışı havale, 25 milyar liranın üzerindeki tahvil bono alış şans, vadeli işlemler, TL ve döviz vadeli mevduatlar, repo ve ters repo işlemleri ve tüm kasa kiralama işlemleri olmak üzere bankalardaki hesapları istemesiyle aynı anda bazı hesap sahipleri de çağırılarak sorulara tabi tutuluyor.

Maliye: Biz sadece vergi denetimi yapıyoruz

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, hesap sahiplerinin bankada ne kadar parası olduğuyla ilgilenmediklerini belirterek, vergi adaletinin sağlanması, vergi kayıp ve kaçağının en aza indirilmesi ve kayıtdışı ekonominin kayda alınması için vergi denetimi yaptıklarını açıkladı.

Etkin vergi denetimine yönelik olarak vergi dairelerinin otomasyon projeleri, incelenecek mükelleflerin tespitinde risk analizi yapmak üzere mükellefler hakkında sistematik bilgi toplamaya yönelik veri ambarı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunun belirtildiği açıklamada, incelenecek mükelleflerin seçiminin Gelir İdaresi'nce objektif olarak yapıldığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Bu amaçla oluşturulan veri ambarına, mükelleflerin mal hareketlerine ait bilgilerin yanı sıra mali bilgileri de alınmaktadır. Toplanan her bilgiden hareketle inceleme yapılması söz konusu değildir. Başka bir deyişle Gelir İdaresi, hesap sahiplerinin bankada ne kadar parası olduğu ile ilgilenmemektedir. Burada yapılmakta olan, kayıtdışı ile ilgili faturasız ticaretin takibi, kayıt altına alınması ve haksız rekabetin önlenmesidir."

Servet sorgulaması değil

Kayıtdışı ile mücadelede Mayıs'tan beri yapılan ilk incelemelerin sonucunda hemen hemen incelenen mükelleflerin tamamı ile (yüzde 99) uzlaşma sağlandığının belirtildiği açıklamada, "Ayrıca kayıtdışı ile mücadelede normal vergisini ödeyen işadamlarını rahatsız edecek ve yanlışa yönlendirecek uygulamalardan kaçınılmaktadır. Nereden buldun olarak adlandırılan servet sorgulaması ile ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber