SHÇEK'e eğitim için gelen çocuklara artık Milli Eğitim Bakanlığı'nca bakılacak

Haber Giriş : 21 Ağustos 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) kalan 20 bin çocuğun yüzde 10'u eğitim amacıyla yurtlarda kalıyor.

Ailesinin ekonomik durumu nedeniyle kuruma emanet ettiği bu çocuklara artık Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bakacak. SHÇEK ve MEB arasında imzalanan protokol gereğince, ailesi olduğu halde yurtta kalan ve problemli çocuklar, bakanlığa ait yatılı okul ve öğrenci yurtlarına yerleştirilecek. Bu okullardan sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar da yararlanacak.

Ekonomik yetersizlik içindeki ailelerin çoğu, çocuklarını iyi bir eğitim görmesi için SHÇEK yurtlarına veriyor. Kuruma yerleşemeyen çocuklar ise ya sokakta çalışıyor ya da sokakta yaşıyor. Kurum, personel yetersiz yüzünden bu çocukların hepsiyle ilgilenemiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla SHÇEK ve MEB arasında 14 Temmuz 2005'te işbirliği protokolü imzalandı. Protokol uyarınca kurumun ilgilenemediği ve risk altındaki çocukların bakımını artık Milli Eğitim Bakanlığı üstlenecek. Ailesi olduğu halde yurtta kalan ve sokakta yaşayan-çalışan çocuklar, bakanlığa ait yatılı okul ve öğrenci yurtlarına yerleştirilecek.

Protokol ile SHÇEK'te barınamayan problemli çocuklarla sokakta yaşayan çocukların toplumla adaptasyonu amaçlanıyor. Çocukların gelişimi için çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarından destek alacaklarını anlatan MEB yetkilileri, ?Çocukların sosyal ve kültürel gelişimi için anlaşmalı öğretmenlerle konferans, seminer ve sportif faaliyetler düzenleyeceğiz.? şeklinde konuştu. SHÇEK yetkilileri de kuruma eğitim amaçlı gelen çocukları MEB'e yönlendirerek, gerçekten kimsesiz olan çocuklarla ilgileneceklerini kaydetti. Şu an 20 bin civarında çocuğa baktıklarını aktaran yetkililer, ?Bunların en az yüzde 10'unun anne-babası var. Sırf aile bakamadığı için çocuğunu bize gönderiyor. Biz bu çocukların hepsinin masrafını karşılayamıyoruz.? dedi.

Geçen ay imzalanan protokole göre ekonomik yoksunluk sebebiyle evlatlarını okutamayan ailelerin SHÇEK'e yaptığı başvurular değerlendirildikten sonra uygun görülen 7-18 yaş arası çocuklar, MEB'e bağlı pansiyonlu okul ve öğrenci yurtlarına yönlendirilecek. Çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarında halen korunma altında bulunan öğrencilerden durumu uygun olanlar da bakanlığın okul ve yurtlarında öğrenimlerini sürdürecek. SHÇEK'teki çocukların ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından burs, parasız yatılılık ve sosyal yardımlardan yararlanmaları için gereken tedbirler alınacak. Çocuk yuvası ve yetiştirme yurtlarındaki branş öğretmen yetersizliği, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığı'nın görevlendireceği öğretmenlerle giderilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber