Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren lojman davasında son aşamaya gelindi.

Haber Giriş : 06 Ekim 2003 06:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren lojman davasında son aşamaya gelindi.

Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren lojman davasında son aşamaya gelindi. İstanbul Bahçelievler'deki lojmanları 15 yıldır kullanan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personeline, ?20 gün içerisinde binaları tahliye etmemeleri halinde cebren çıkarılacakları? yönünde son tebligat yapıldı.

Bahçelievler Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bahçesinde bulunan ve Sağlık Bakanlığı'nca yaptırılan 40 dairelik lojman, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce Adalet Bakanlığı'na tahsis edilmişti. Ancak bu tahsisin hukuka aykırı olduğunu öne süren Sağlık Genel Müdürlüğü personeli, lojmanları boşaltmıyor. Son yapılan tebligatı da dikkate almayan lojman sakinleri, binaları boşaltmama kararı aldı. 20 gün sonra kavgalı bir tahliyeyi göze alan personel, ?çıkacak olaylarla davamız ülke gündemine taşınır? hesabı yapıyor.

Genel müdürlük, lojmanları kendi katma bütçesinden yaptığını ve değerinin arsa değerinden çok daha yüksek olduğunu öne sürerek daireleri boşaltmaya yanaşmıyor. Genel müdürlük yetkilileri, kurumun Lozan Antlaşması doğrultusunda kurulduğuna dikkat çekerek, ?bizim kullandığımız herhangi bir gayrimenkul başka amaçlara tahsis edilemez? savunması yapıyor. Lozan'ın 10 sayılı beyannamesi, kurumun sağlık vergisi gelirleriyle kiraladığı taşınmazların, sağlık alanı dışında faaliyet gösteren bir başka kuruma devredilemeyeceğini öngörüyor. Lojmanların, ?sağlık hizmeti vermeyen' Adalet Bakanlığı'na tahsisinin bu beyannameye aykırı olduğunu iddia eden yetkililer, haklı olduklarını öne sürüyor. Mücadeleye müdahil olan Dışişleri Bakanlığı ise Lozan ve Montrö'ye göre devrin geçersiz olduğunu savunuyor.

Lojmanlar, eğitim binası ve çeşitli tesislerle toplam 14 bin metrekare alan üzerine kurulu bulunuyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 1986 yılında bu arsayı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne tahsis etti. Genel müdürlük, kendi bütçesini kullanarak 1989 yılında buraya 4 bloktan oluşan 40 dairelik lojmanları inşa etti. 2 yıl sonra Milli Emlak, tesislerin adli tıp hizmetleri için Adalet Bakanlığı'na tahsis edilmesine karar verdi. Bakanlık eğitim binasını tahsis amacının dışına çıkarak adli tıp hizmetlerinde değil ?çok amaçlı hizmet'lerde kullanmaya başladı. 1997 yılında mesele yargıya intikal etti ve Bakırköy Asliye 4. Hukuk Mahkemesi, Adalet Bakanlığı'na tahsisin geçerliliğini kesinleştirdi. Ancak geçen sürede birçok tebligat yapılmasına rağmen lojmanlar boşaltılmadı. Geçtiğimiz salı günü yapılan son tebligatta, 20 gün içerisinde tahliye yapılmaması halinde cebri haciz işlemi başlatılacağı bildirildi. Lojman sakinleri ise buna rağmen daireleri boşaltmamakta kararlı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber