Maliye'nin memura zam sınırı: yüzde 5.1

Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı memur maaşlarına yapılabilecek "toplam zam oranını" yüzde 5.1 olarak ilan etti. Hükümetin ise bu rakamla ilgili henüz bir değerlendirmede bulunmadığı öğrenildi.

Memur sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turunda maaş artışlarına ilişkin toplam büyüklükler gündeme geldi. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ilk 1.5 saatlik bölümünde özlük ve sosyal haklarla ilgili olarak geçen yıl varılan mutabakat metni üzerinde durulurken son 2 saatte rakamlar konuşuldu.

Maliye'nin rakamları

Görüşmelerde tansiyonu artıran zam rakamları Maliye bürokratları tarafından sunuldu. 2006 bütçesinin personel ödenekleriyle ilgili projeksiyonları anlatan bürokratlar enflasyon hedefi dikkate alındığında memur maaşlarına yılın birinci yarısında yüzde 2.5 ve ikinci yarısında da yüzde 2.5 olmak üzere toplam yüzde 5.1 oranında zam yapılabileceğini bildirdi.

1.4 milyar YTL zam

Maliye'nin hesaplarına göre sözkonusu 5.1 oranındaki zammın aritmetiği şöyle:

- 2006-2007 ve 2008 yıllarını kapsayan orta vadeli bütçe çalışma sonuçlarına göre önümüzdeki yılın personel ödenekleri toplam 2.7 milyar YTL artırılacak. 2005 yılı bütçesinde 33.2 milyar YTL olan personel ödeneği 2006 yılında 35.9 milyar YTL'ye yükseltilecek.

- 2.7 milyar YTL'lik artışın 1.3 milyar YTL'lik kısmıyla memurların kıdem ve derece artışından kaynaklanan maaş artışları karşılanacak. Diğer bir deyişle maaşlara sıfır zam yapılsa bile personel ödenekleri toplamda 1.3 milyar YTL artacak.

- Geriye kalan 1.4 milyar YTL'lik bölüm ise ilave artışlarda kullanılabilecek. Bu rakam yüzde 5.1 oranındaki artışa işaret ediyor.

Üç alternatif var

Görüşmelerde tansiyonun artmasına neden olan bu rakamlar üzerine taraflar arasında karşılıklı tartışma ve itirazların olduğu öğrenildi. 1.4 milyar YTL'lik rakamın seyyanen zam, ek ödeme, denge tazminatı ve benzeri maaş düzenleme seçeneklerinin tamamını kapsadığını vurgulayan bürokratlar sendika yöneticilerine dönerek şöyle konuştu:

"Bu parayı istediğiniz gibi dağıtabiliriz. Ama toplam rakam 1.4 milyar YTL'yi geçmemeli. Önünüzde 3 alternatif var. Bu para bütünüyle ek ödeme almayanlara verilebilir. Ek ödeme almayanların sayısı ise bir milyon 377 bin kişidir (Toplam memur sayısı ise 2.2 milyon kişi olarak hesaplanıyor). İkinci seçenek paranın ek ödeme alanlara dağıtılırken, temsil ve makam tazminatı alanlar zam verilmemesidir. Üçüncü seçenek ise 1.4 milyar YTL'yi seyyanen bütün memurlara dağıtmaktır."

Zam mantığı ve seçeneklerine itiraz eden sendikacıların ise, "Ekonomik büyümeyi hesaba kattınız mı" diye sorduğu ve "Hayır, böyle bir hesabımız yok" yanıtını aldığı öğrenildi.

Toplantıya MGK molası

Rakamların havada uçuştuğu toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e gelen bir not üzerine son verildiği bildirildi. Sözkonusu notta bugünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı için özel bir toplantı yapılacağı bilgisinin yer aldığı ve Şahin'in de bu not üzerine sendikacılara çarşamba günü saat 10.00'a randevu verdiği öğrenildi.

Hesaplar arasında uçurum var

Maliye, maaş artışlarını 2.8 milyar YTL ile sınırlandırmak isterken, sendikalardan gelen taleplerin büyüklüğünün ürkütücü rakamlara ulaştığı öğrenildi. Sendikaların taleplerinin bütçeye yetireceği ilave yüke ilişkin Maliye'nin hesaplamaları şöyle:

KESK: 25.8 milyar YTL

Kamu-Sen: 10.6 milyar

Memur-Sen: 17 milyar YTL

Maliye'nin yüzde 5.1'lik zam hesabına sendika yöneticileri sert tepki gösterdi.

KESK: Bürokratların ortaya koyduğu rakam memurlarla adeta alay eden bir rakamdır. Demokratik direniş hakkımızı kullanacağız.

Kamu - Sen: Bu rakamları kesinlikle konuşmayacağız.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber