Devlet tiyatrolarında atama depremi...

Haber Giriş : 23 Ağustos 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'i görevden almasıyla başlayan sarsıntı, dün depreme dönüştü. Bilgin'in yerine dramaturg Mine Acar'ın atanmasına tepki gösteren 11 bölge müdürü, genel müdür yardımcıları, başdramaturg, yönetim ve disiplin kurulu ile Edebi Kurul Sanatçı Temsilcileri topluca istifa etti.

Koç, Lemi Bilgin'den boşalan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne dramaturg olarak görev yapan Mine Acar'ı atadı. Atamanın öğrenilmesinden sonra Devlet Tiyatroları'nın 12 il müdüründen 11'i istifa etti. Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü'nün de istifa etmesi bekleniyor. Bölge müdürlerinin istifasını iki genel müdür yardımcısı Tamer Levent ile Sabri Özmener ile başdramaturg Firüzan Tercan, aralarında sanatçı Tuncer Yığcı'nın da bulunduğu yönetim kurulu üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve Erdal Küçükkömürcü'nün de aralarında bulunduğu Edebi Kurul Sanatçı Temsilcileri'nin istifası takip etti. Böylece istifa sayısı birden 20'ye ulaştı.

?Yetkin değil?

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Acar'ın görevi taşıyabilecek ?yetkinlikte? olmadığını açıkladı. DETİS Başkanı Mehmet Ege, ?Kişisel bir sorunumuz yok. Ancak Mine Acar, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü için yetkin bir isim değildir. Lemi Bilgin'in görevden alınma süreci ortadadır? dedi. DETİS açıklamasında, ?Doç. Dr. Lemi Bilgin'in görevden alınışı sırasında yalanlanmayan gerekçeler bize tekrar eski hastalıklı isteğin; ?devletin değil hükümetin tiyatrosu olmamızın' gündeme getirildiğini düşündürüyor? ifadesini kullandı. Bakan Koç'un repertuvara müdahalesine, bürokrasiye karışmasına dikkat çekilen açıklamada, ?Genel müdür değişiminin sanatsal kaygılardan çok, tamamen siyasi bir tercih meselesi olduğu görünümü pekişmiştir? denildi.

Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise tiyatro sezonun açılacağı bir dönemde karışıklıkların yaşanmasının kendisini üzdüğünü söyledi. Bilgin, ?Devlet Tiyatroları gibi huzurlu giden bir kurumun bu hale getirilmesine üzülmekten başka elimden bir şey gelmiyor? dedi.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber