Alınan önlemlerle orman yangınına 15 dakika müdahale edilecek

Orman Genel Müdürlüğü özellikle sıcak havaların etkili olacağı bu hafta orman yangını konusunda alarma geçti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2012 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan uyarılarda Türkiye dün itibari ile Basra alçak basıncının etkisi altına girdi. Bundan dolayı sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıkacağı uyarısında bulunulan meteorolojik değerlendirmede, yüksek hava sıcaklığı ve düşük nispi nemin yangın riskini artırdığına dikkat çekildi. Bunun üzerine Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere valilikler ve il müdürlükleri olası orman yangını konusunda alarma geçti. Orman Genel Müdürlüğü yangınla mücadele kapsamında hava şartlarındaki bu değişime göre dikkat edilmesi gereken hususları ihtiva eden bir emir yayınladı.

Orman Genel Müdürlüğü'nün önlemleri kapsamında;

- İlk müdahale ekipleri 15 dakikada yangına müdahale edebilecek şekilde konuşlanacak.

- Gezici yangın söndürme ekipleri devamlı olarak kritik noktalarda devriye gezecek.

- Kule çevrimleri 15 dakikada bir yapılacak.

- Karavanlı ilk müdahale ekipleri özellikle riskin yüksek olduğu bölgelerde konuşlanacak.

- İlk müdahale ekipleri ve yangın işçileri başka işte görevlendirilmeyecek.

- 23 ve 26 Ağustos tarihleri arasında personel izinleri kaldırılıp izinde olanlar ise geri çağrılacak.

- Diğer ormancılık faaliyetleri yavaşlatılarak orman yangını konusunda duyarlı olunup önlemler alınacak.

- Valilikler başta olmak üzere ilgili kurumlar tüm araç gereçleri her an kullanıma hazır vaziyette tutacak.

Bunun yanında Bursa Valiliği, ilkbahar mevsiminde yağışların çokluğu nedeniyle büyüyen otların çok sıcak geçen yaz mevsimi nedeniyle kuruması nedeni ile tehlike arz etmesi, ormanlarda gelişi güzel piknik yaparak ateş yakılmaması için giriş yasağı koydu. Bu yasak uyarınca 31 Ekim'e kadar piknik ve mesire yerleri haricinde ormana girişler yasaklandı.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun; Bilecik - Osmaneli yangınını örnek vererek, patlıcan közlemek için yakılan piknik ateşinden çıkan bu yangının, ekiplerin üstün gayretleri ile söndürülebildiğini söyledi. Giriş yasağının ormanları yangından koruma amaçlı olduğunu belirten Ahmet Köksal Coşkun, vatandaşlardan yangına karşı bu sene daha hassas olmalarını istedi. Ahmet Köksal Coşkun, ayrıca piknik ve mesire yerleri ile ormana komşu olan tesislerin kuru ot temizliğinin önemini vurguladı.

Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bu sıcak mevsimde vatandaşlardan ormana girmemelerini, orman teşkilatının tesis ederek belediyelere teslim ettiği ve ormandan yer tahsisi ile yapılan piknik ve mesire yerlerini kullanmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber