Okullarda süt ve yumurta dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2005 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, öncelikle ilköğretim okullarındaki çocuklara günde bir bardak süt ve bir yumurta verilmesine yönelik programın hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.

Gıda Dernekleri Federasyonu yöneticileriyle bir araya gelen Eker, ''gıda sektörü özet raporu''nun sunulduğu görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, görüşmede gıda sektörü temsilcilerinin sorunlarını dile getirdiklerini belirtti.

Eker, bakanlık olarak sektörü Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere taşıyacak adımlar atacaklarını ve sorunların çözümü için gereken çalışmaları yapacaklarını kaydetti.

Bakan Eker soruları da yanıtlarken, Türkiye'nin gıda konusundaki AB perspektifinin ne olduğunun sorulması üzerine, gıda sektörünün tarımın sanayi dalı olduğunu vurgulayarak, hükümetin sektörün yıllık 8-10 milyar dolar düzeyindeki ihracat hedefine ulaşması yönündeki çalışmaları destekleyeceğini bildirdi. Dünyada şehirleşme ve sanayileşmenin yoğunlaşmasıyla birlikte gıda güvenliğinin öneminin arttığına dikkat çeken Eker, bu alanda Türkiye'deki gıda güvenliği mevzuatının gözden geçirildiğini, AB normları çerçevesinde standartları geliştireceklerini ifade etti.

DTÖ MÜZAKERELERİNE NİYET MEKTUBUNU İLETTİK

Mehmet Mehdi Eker, Tarım Bakanlığı'nın AB ile müzakerelerde hangi konumda bulunacağı sorusuna, müzakere başlıklarından birinin tarım olduğunu hatırlatarak, ''Nitelik ve ağırlık itibariyle önemli bir konu olacağı muhakkak. AB ile müzakerelerde, Başmüzakereci ile birlikte işin hangi safhasında nerede olmamız gerekirse kurum olarak orada yerimizi alacağız'' yanıtını verdi.

Eker, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) yeni dönem müzakerelerinin Eylül'de başlayacağını ve ülke olarak buraya niyet mektubunu ilettiklerini de belirterek, şöyle devam etti:

''Bizim burada daha çok, milli menfaatlerimizi hesaba katmak suretiyle, 3. grup ülkelerle gelecekteki menfaatlerimiz birleşiyor. O doğrultuda görüş bildirdik. DTÖ'de, IMF gibi uluslararası kuruluşların aksine, üye ülkelerin her biri eşit oya sahip. Demokratik bir tutum var. Biz de sunduğumuz tutum belgesini uluslararası destekleri de sağlayarak en iyi şekilde savunacağız.''

Eker, süt ve yumurta gibi gıdaların çocuk gelişimindeki önemine işaret ederek, bakanlık olarak öncelikle ilköğretim okullarındaki çocuklara günde bir bardak süt ve bir yumurta verilmesine yönelik programın hazırlıklarını yaptıklarını, konuyla ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

AB MÜZAKERELERİNDE GÖREV ALMAK İSTİYORUZ

Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da geçen yıl 6.2 milyar dolar olan gıda sektörü ihracatının bu yılın ilk 6 ayında 3.4 milyar dolar gerçekleştiğini ve ihracatın yıl sonunda 8 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Kopuz, 2010 yılında 15 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını ve bu hedefe adım adım yaklaştıklarını vurgulayarak, pek çok sektörün ihracat rakamlarında gerileme yaşanırken gıda sektöründeki bu artışın kendilerini umutlandırdığını ifade etti.

Federasyon olarak AB ile müzakerelerin yumuşak karnı olan ortak tarım politikası oluşturulması konusunda görev almak istediklerini belirten Kopuz, bunun için AB Gıda ve İçecek Federasyonu'na üyelik başvurusu yaptıklarını bildirdi.

Şemsi Kopuz, sektörde denetimin denetiminde etkin olmayı hedeflediklerini ve bu amaçla TÜBİTAK ile ortak bir projeye imza attıklarını kaydederek, gıda kodeksine uygun üretim yapmayan firmaları üyelikten çıkardıklarını, bu tür üreticileri sektörün dışına çıkaracak bir işbirliği üzerinde çalıştıklarını, ancak bunun için denetimle ilgili yasada değişiklik yapılmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Genel Sekreteri Melek Us da şu anda yıllık 10 milyon ton civarında olan süt üretiminin 2013 yılında 23 milyon tonu kayıtlı olmak üzere 25 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 500 bin ton fazla süt üretimi olduğuna işaret eden Us, buna rağmen tüketimde bir artış yaşanmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber