Öğrencilere bir bardak süt ve bir yumurta

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Ulusal Beslenme Programı çerçevinde ilköğretim okullarındaki çocuklara günde bir bardak süt ve bir yumurta verilmesine yönelik hazırlık yapıyoruz" dedi. Gıda Dernekleri Federasyonu yöneticileriyle bir araya gelen Bakan Eker, süt ve yumurta gibi gıdaların çocuk gelişimindeki önemine işaret etti. Projeye destek veren SETBİR'in Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, şunları söyledi: "Okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunmak için hazırlanmış bir proje. Bu uygulama sadece belli bir bölgeyi kapsamayacak. Türkiye genelinde uygulanacak. Okullarda dağıtılacak süt, muhtemelen 250 ml'lik kutuda olacak. Okullarda süt ve yumurta dağıtılmasıyla birlikte, gerilemekte olan ülke hayvancılığı içinde bir hareketlenme olacak."

D.B. Tercüman

TARIM Bakanı Mehdi Eker, ilkokul öğrencilerine dönük ?Her sabah bir bardak süt, bir yumurta' kampanyası başlatmayı planladıklarını söyledi. Gıda Dernekleri Federasyonu'nun toplantısına katılan Eker, Türkiye'de süt tüketiminin çok az olduğunu belirterek, ?Sağlıklı nesiller için her sabah bir bardak süt ve yumurta projemiz var' dedi. Hazırlıkların başladığını belirten Eker, önümüzdeki günlerde kampanyanın detaylarının netleşeceğini söyledi. Tarım Bakanlığı yetkilileri de pojenin sanayicilerle birlikte yürütüleceğini söyledi. Kampanyanın okullar açıldıktan sonra hayata geçmesi bekleniyor.

n 10 MİLYAR $'LIK İHRACAT

TOPLANTIDA gıda sektörünün sorunlarını da dinleyen Eker, bakanlık olarak sektörü Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere taşıyacaklarını kaydetti. Gıda sektörünün yılda 10 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini söyleyen Eker, bunun gerçekleştirilmesi için tarım ile gıda sektörünün paralel çalışması gerektiğini kaydetti. Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da ilk 6 ayda 3.4 milyar dolar ihracat yaptıklarını, yıl sonunda 8 milyar dolara ulaşacaklarını belirtti.

n HEDEF BÜYÜYOR

KOPUZ, 2010 yılında 15 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını vurguladı. Öte yandan SETBİR Genel Sekreteri Melek Us da Türkiye'de halen 500 bin ton süt fazlası olduğunu belirterek, ?Şu anda 10 milyon ton süt üretimimiz var. Bunun 2.5 milyon tonu kayıtlı. 500 bin ton da süt fazlası var' dedi. Us, kampanyanın tüketimi artıracağını söyledi.

GIDADA KDV iNDiRiMi RAPORU HAZIRLANDI

GIDA Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, gıda ürünlerindeki katma değer vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesi için bir rapor hazırlandığını söyledi. Sektördeki bazı vergi oranlarının diğerlerine göre çok yüksek olduğunu söyleyen Kopuz, ?Bununla ilgili olarak halk sağlığı ve temel gıda ürünleri ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladık. Bu rapor tamamlanma aşamasında ve çok kısa süre içinde Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı'na takdim edilecek' dedi. Kopuz, raporda yaptıkları hesaplarla, yapılacak olan KDV indiriminin Maliye Bakanlığı'nın gelirini azaltmadığını da göstereceklerini vurguladı. Kopuz, bazı gıda ürünlerindeki KDV oranlarının düşürülmesiyle, tüketimin artacağını bunun da yeni yatırımların yapılması anlamına geleceğini vurguladı. Kopuz, ?KDV indirimi, herkese yarar' dedi.

AB SARIKIZLARI DENETLEYECEK

2001'de Türkiye'den aldığı et ve süt ürünlerine ithalat yasağı koyan AB, yasağın devam edip etmeyeceğine karar vermek için eylülde uzman gönderiyor. Uzmanlar, ineklerin barınma ve beslenme şartlarına bakacak

AVRUPA Birliği, 2001 yılında üretim ve hijyenik şartların uygun olmadığı gerekçesiyle Türkiye'den süt ve et ürünleri ithalatına yasak getirmişti. Bu yasağın kalkmasına yönelik olarak Tarım Bakanlığı ve sektör, lobi çalışmalarını sürdürüyor. Bu sorunun 3 Ekim'de müzakere masasına da getirilebileceği belirtiliyor. Eylül ayında Avrupa Birliği'nden konuyla ilgili bir heyet Türkiye'ye gelerek, fabrikalardan ziyade çiftliklerin durumunu, hayvanların barınma ve beslenme şartlarını inceleyecek. Süt, Et Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, uzmanların ithalat yasağının kalkmasına yönelik geldiklerini söyledi. Bahçıvan, ?Fabrikalarda sorun yok. Önemli olan buraya gelen et ve sütün kalitesi. Gelecek olan heyet, bu çiftliklerde incelemelerde bulunacak. Bu sorun kısa sürede çözülemese bile, en azından bir dialog başlar' dedi. Bahçıvan, AB içindeki 25 ülke arasında da 3.5-4 milyar dolarlık bir ticaretin olduğunu söyledi. Bahçıvan Gıda olarak Trakya'daki sözleşmeli 100'e yakın çiftlikle AB standardında hayvancılık projesi yürüttüklerini de dile getirerek, süt üretiminin yüzde 30'unu bu çiftliklerden sağladıklarını vurguladı. Bahçıvan, ?Bu çiftliklerin sertifikalandırılmasıyla, Türkiye'nin bu alandaki imajı da düzelecektir' dedi.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber