Ot kuraklığı süt verimini de etkiledi

Muş'ta ekili alanları kurutan aşırı sıcaklar, bu kez de hayvan verimliliğini vurdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köylüler kuraklık nedeniyle süt üretiminden büyük düşüş yaşadığını belirterek, eski süt verimlerinin olmadıklarını söyledi.

Son 30 yılının en çetin kışının geçtiği Muş'ta vatandaşlar, aşırı kar yağışı ve soğuklardan sonra bu kez de yaz aylarında kuraklıkla mücadeleye ediyor. Kuraklık yüzünden ekili alanların büyük bölümü kururken, hayvansal üretimde de ciddi zararlar oluşmaya başladı. On binlerce büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğu merkez ve ilçelere bağlı köylerde verimsizlik köylüleri kara kara düşündürüyor. Hayvanlardan elde ettikleri tek şeyin süt olduğunu dile getiren köylüler, süt üretiminde yüzde 50 gibi bir düşüşün yaşandığını dile getirdi.

'TARİHİN EN SIKINTILI DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ'

Muş'un Varto ilçesine bağlı Teknedüzü (Badan) köyünde oturan vatandaşlar, kuraklıktan şikâyetçi. Kuraklık yüzünden hayvanların süt veriminin düştüğünü ve bu nedenle geçimlerini sürdürmekte zorlandıklarını dile getiren Suna Kalkan, artık koyunları sağmak istemediklerini dile getirdi.

Kalkan, "Geçmiş yıllara nazaran bu sene hayvanlardaki süt verimi çok düştü. 100 tane hayvanım var, bu 100 hayvandan aldığım süt iki kova, yani 15 litre gibi süt alıyorum. Eskiden 50 litre süt alabiliyordum. Ama şimdi o verimi alamıyorum." dedi. Sütü peynir ve çökelek yapıp sattığını söyleyen Kalkan, "Bu parayla hem aileyi geçindiriyorduk hem de hayvanların kışlık yiyeceklerini süt parasıyla temin ediyorduk. Şimdi ise saman fiyatları yükseldiğinden dolayı, sütten de eskisi gibi verim alamıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber