1500 satranç ustası İstanbul'da buluşuyor

Bu yıl 40'ıncısı gerçekleştirilecek Dünya Satranç Olimpiyatları'nın açılış töreni İstanbul'da yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

WOW Otel'de düzenlenen törene Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, olimpiyatlara katılacak sporcular ve antrenörleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde, şehitler, Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları anısına yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'nın ardından İstanbul Mir Sanat Topluluğu tarafından Anadolu, Kafkas ve Balkan danslarından oluşan bir gösteri sunuldu. Türkiye'nin çeşitli yörelerinden ezgiler ve figürler taşıyan koreografiler törene katılan yaklaşık 2 bin kişi tarafından beğeniyle izlendi. Gösterilerin ardından bayrak geçişi yapıldı.

Suat Kılıç:?Emek veren bütün arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum?

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'da tarihi bir gün yaşandığını vurgulayarak, ?Satranç çok önemli bir branş. Tabana yayılması, toplumla buluşması ve kucaklaşması yönünde çok ciddi gayretleriniz var. Bu anlamda TSF'nin aldığı kararları ve yaptığı uygulamaları yürekten destekliyoruz. Dünya Satranç Olimpiyatları'nın Türkiye'de yapılıyor olması ayrıca önem taşıyor? diye konuştu.

161 ülkeden 1500'ü aşkın sporcunun katıldığının altını çizen Bakan Kılıç, ?161 ülkeden 1500 satranç ustasını İstanbul'da bir araya getirdik. Bu son derece unutulmaz bir tarihe işaret ediyor. İstanbul 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti'ydi, bu yıl Avrupa Spor Başkenti ve İstanbul, 2020 Olimpiyat adayı kentimiz. İstanbul'da dünyanın 1500 seçkin ve saygın satranç oyuncusunu ağırlıyor olmak bizim için son derece önemli bir buluşmadır. Bugüne kadar bütün emek veren arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum, tebrik ediyorum. Bu emeklerin kaybolmadığını bu salona baktığımız zaman çok iyi anlıyoruz? ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç terörü lanetledi

Tören sırasında Anadolu'dan ezgi ve figürlerin sunulduğunu belirten bakan Kılıç, son zamanlarda Türkiye'de yaşanan terör olaylarını lanetledi.

Kılıç, Anadolu'nun sevgi, barış ve kardeşlik ikliminin adresi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

?Sizleri bir sevgi ülkesi olan Türkiye'de ağırlıyor olmaktan dolayı son derece mutlu olduğumuzu vurguluyorum. Dünyanın neresinde insanlığa, insan hayatına, barışa ve kardeşliğe karşı haince bir saldırı varsa bu saldırıların tamamını kınıyorum ve lanetliyorum. Terörün ve cana kastın hedefinde kim olursa olsun insan hayatına kast etmek en büyük suçtur ve günahtır. Yakın bir zamanda Türkiye'de sivil vatandaşlarımızı hedef alan terörist saldırıyı yapanları lanetliyoruz. Türkiye'de gerek sivilleri gerekse güvenlik güçlerimizi hedef alan saldırılara, barış, insanlık ve insan hakları adına söyleyecek sözü olan herkesi Türkiye ile dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.?

Federasyon başkanı Yazıcı'nın konuşması

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, İstanbul'da ikinci kez Dünya satranç olimpiyatlarını düzenlediklerini ifade ederek, ?12 yıl önce bir çoğunuz ülkemize misafir oldunuz. 12 yılda çok şey değişti. Hem İstanbul hem Türkiye hem de Türk satrancı çok gelişti. Devletimizin son 8 yılda yaptığı müthiş gelişimin paralelinde Türk satrancı da gelişti. Dünyanın en önemli federasyonlarından birisi oldu? şeklinde konuştu.

2000 yılından buyana Türkiye'de satrancın yaşadığı değişimden bahseden Yazıcı, ?12 yıl önce Türkiye'de hiç büyük usta yoktu. Şimdi 11 büyük ustamız var. Kuşkusuz 12 yıl boyunca bizi en çok heyecanlandıran şey, 40. Dünya Satranç Olimpiyatları'nı İstanbul'da düzenlemek. Dünyada spora bu kadar çok destek olan bir başbakan, hükümet ve devlet var mı bilmiyorum. Bu ülkenin vatandaşı ve Satranç Federasyonu Başkanı olmak benim için büyük bir onur. İstanbul 2020 olimpiyat Oyunları'na da aday. Tokyo ve Madrid ile içine gireceğimiz bu yarıştan galibiyetle çıkacağımıza inanıyorum? ifadelerini kullandı.

İstanbul'un 2008 yılında 40'a karşı 99 oyla Dünya Satranç Olimpiyatları'nı aldığını hatırlatan Yazıcı, ?Bizler de ev ödevimizi en iyi şekilde yapmaya çalıştık. İnanıyorum ki bu olimpiyat satranç olimpiyat tarihine altın harflerle yazılacaktır. Önce bana ve ekibime, bakanlığımıza ve İstanbul'a güvendiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Sizleri mahcup etmeyeceğiz? diye konuştu.

Ilyumzhinov:?Burada yeniden olmaktan dolayı mutluyum?

FIDE Başkanı Ilyumzhinov ise Türkiye'ye ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek, şunları söyledi:

?Yeniden burada olmaktan mutluyum. 2000 yılında oyuncular burada muhteşem bir ev sahipliğine tanıklık etti. Şimdi 161 ülkeden sporcularla buraya geldik. Bu olimpiyat tarihinde büyük bir rekordur. Burada sporcularımızın katılımıyla güzel bir olimpiyat yaşayacağız. 83. kongremiz ile birlikte bir çok organizasyon gerçekleştireceğiz. Bütün bu çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve TSF Başkanı Yazıcı'nın desteğiyle gerçekleştirilecek. Ben herkese tekrar teşekkür ediyorum. İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına aday olduğunu biliyorum ve bunun için başarılarınızı diliyorum. Ben bu doğrultuda bütün katılımcılara iyi dileklerimi ve başarılarımı sunuyorum. Bizler büyük bir aileyiz.?

Yapılan konuşmaların ardından FIDE bayrağı salona getirildi. Bakan Suat Kılıç, FIDE Başkanı Ilyumzhinov ve TSF başkanı yazıcı birlikte 40. Dünya Satranç Olimpiyatları'nın açılışını yaptı.

Tören açılıştan sonra yapılan yemin töreni ve renk belirlemenin ardından sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber