Sağlık Birimlerinde Huzursuzluk Yaygınlaşıyor

Sağlık Bakanlığınca son bir kaç yıldır uygulamaya konulan döner sermayeden sağlık personeline pay verilmesi hususu, Bakanlığa bağlı kurumlarda ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Rahatsızlıklar üç başlık altında toplanabilir. 1- Sistem doktor üzerine kurulmuş olup, doktorun baktığı hasta, yaptığı tetkik, girdiği amleiyet sayısına göre döner sermaye verilmesi hasta tedavilerinde niceliksel bir artışa neden olmuştur. Devamı için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Sistem değiştirilmelidir: Sistem doktor üzerine kurulmuş olup, doktorun baktığı hasta, yaptığı tetkik, girdiği amleiyet sayısına göre döner sermaye verilmesi hasta tedavilerinde niceliksel bir artışa neden olmuştur. Ancak verilen hizmetin kalitesinde nitelik olarak bir düşüş söz konusudur. Her doktor için söylenmeyecek olsa da bir kısım hastanelerde döner sermayeden daha fazla pay alabilmek için bakılan hasta sayısının geçen yıllara göre olağanüstü arttığını, gereksiz tetkik ve diğer tedavi unsurlarına başvurulduğu görülmektedir. Sistemin bu şekilde devam etmesi sağlık giderlerinin artmasına neden olmaktadır.

2- Sağlık çalışanları arasında adaletsizlik vardır: Sistem doktorun baktığı hasta sayısına odaklandığı için hem doktorların kendi arasında hem de doktorlar ile diğer sağlık çalışanları arasında döner seröaye katkı payı makası oldukça açılmıştır. Bir cerrahi uzmanı girdiği ameliyat sayısının fazla olması nedeniyle 5000 YTL'ye kadar dönser sermayeden pay alabiliyorken aynı durum fizik ve Tedavi Uzmanı için geçerli değildir. Aynı husus diğer sağlık çalışanları için de geçerlidir. Sistem doktor merkezli olduğu için diğer sağlık çalışanları durumdan oldukça rahatsızıdır.

3- Sağlıkta çok çeşitli adlar altında istihdam oluşturulmaya başlanmıştır. Kadrolu, sözleşmeli ve ihaleden gelenler. Aynı işin yapan devlet memurunun aynı yerde farklı maaş alması kadar sistemi bozan bir uygulama bulunmamaktadır. Hükümet bir taraftan kadrolara standart getirmeye ve sistemi düzeltmeye çalışırken Sağlık Bakanlığının buna hiç önem vermemesi sistemin içinden çıkılamayacak derecede karmaşıklaşmasına neden olmaktadır.

ÇÖZÜM: Döner sermaye uygulaması maaşlara bir taban miktar ölçüsünde yansıtılmalıdır. Konuya ilişkin olarak ilgili sendikalar veya odalarla görüş alış verişinde bulunulması yararlı olacaktır.

Haber gönder yoluyla yazan: Fizik tedavici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber