'Gençler önce meslek, sonra iş sahibi olacak'

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, işsizlikle mücadele kapsamında gençlerin önce meslek edineceğini sonrasında ise istihdam edileceğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karal, yaptığı yazılı açıklamada, başta gençler olmak üzere geniş bir kitleye hitap eden işbaşı eğitim programları ile hem işsizlerin işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve mesleki tecrübe kazanmaları, hem de işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacının kaynağında karşılanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Genç nüfusun işsizliğini azaltmak adına yeni projeler hazırlandığına dikkat çeken Karal, şunları kaydetti: "Bu yeni proje, esasında İş-Kur tarafından uzun bir süredir yürütülmekte olan işbaşı eğitim programlarının yeniden yapılandırılarak kapsamının geliştirilmesini içeriyor. Başta gençler olmak üzere geniş bir kitleye hitap eden işbaşı eğitim programları ile, hem işsizlerin işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve mesleki tecrübe kazanmaları, hem de işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacının kaynağında karşılanması hedefleniyor. Bu programlardan yararlanabilmek için kişinin İş-Kur'a kayıtlı bir işsiz olması, öğrenci olmaması ve 15 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Ayrıca katılımcıların, işverenin birinci dereceden kan hısmı olmaması da aranan şartlar arasında. Yeniden yapılandırma kapsamında, katılımcıların, işbaşı eğitim programlarının başlamadan önceki 6 aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması koşulu revize edilerek bu süre 3 aya indirildi."

İşbaşı eğitim programlarından iki elemanı olan işyerlerinin de yararlanabildiğini bildiren Karal, "2 ile 10 işçi çalıştıran işyerlerinde 1 katılımcı işbaşı eğitim görebiliyor. Daha büyük işyerlerinde ise işçi sayısının 10'da biri kadar katılımcı işbaşı eğitim programından yararlanabiliyor. Ancak işyerleri, katılımcıların işbaşı eğitimlerini mevcut çalışanları aracılığıyla işyerinde fiilen sağlamak zorunda. Program, en fazla haftalık 45 saat, toplam ise 6 ay olarak düzenlenebiliyor. Program süresince katılımcılara; katıldığı her bir fiili gün için yapılan kursiyer zaruri giderleri ödeniyor. Yeniden yapılanma kapsamında bu ücret günlük 25 liraya çıkarıldı. Bunun yanı sıra, Program süresince her bir katılımcı için iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi de İş-Kur tarafından karşılanıyor. Milyonlarca gence, işsize, meslek sahibi olmak isteyenlere büyük bir müjde niteliğinde olan bu uygulamanın hayırlı sonuçlara vesile olmasını ve çok fazla kişinin bu programlardan yararlanarak önce meslek sonra iş sahibi olmalarını dilerim." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber